Dřevo kolem dokola. Aneb proč se nebát dřevěného obložení.

Inna J. Serba
5. Září 2018

Dřevo už dávno nepatří jen na chatu, dřevěné obložení použité jako výrazný akcent se skvěle vyjímá v mnoha místnostech a částech domu. V obývacích pokojích, jídelnách, na krbu či jako netradiční obklad v koupelně. Zde máme 7 důvodů, proč  zvážit zakomponování teplého dřeva do svého interiéru.

 

  1. Posílí pocit tepla v interiéru

 

Zvláště v otevřenějších prostorech můžeme mít někdy pocit chladu. Instalací dřevěného obložení na celou stěnu místnost perfektně zintimní a zdomácní. Před samotným výběrem prken si zajistěte vzorek, který budete moci reálně srovnat s odstínem vaší podlahy. Pouhým srovnáním na fotografii nemáte velkou šanci odhadnout ten správný odstín dřeva.

  1. Ještě více zútulní váš krb

 

Proměňte svůj krb na skutečné srdce vašeho domova pomocí obložení dřevem. V moderních interiérech dodá tu správnou špetku rustikálnosti jako kontrast.

  1. Recyklujte

 

Použití starých nepotřebných prken pro váš projekt může být skvělým způsobem, jak dodat charakter celé domácnosti. Navíc, je to šetrné k životnímu prostředí a také ušetříte nemalou finanční částku. Jen si dejte pozor na pár věcí:

  • Zkontrolujte, že staré dřevo je očištěné a bez hmyzu dříve, než ho dáte do svého interiéru.
  • Zkontrolujte, zda nejsou prkna nijak poškozená.
  • Pečlivě prkna zbruste, ať jsou bez třísek.
  • Odstraňte z prken všechny hřebíky.

 

Pokud máte dostatek dřeva v dobrém stavu, ale pochybujete o svých kutilských schopnostech, pozvěte si na práci a instalaci raději zkušeného truhláře.

  1. Zútulní minimalistický interiér

 

Hladké betonové podlahy a bílé stěny mohou být ohromující, ale jistě není pochyb o tom, že tyto elegantní moderní prostory často působí stroze. Minimalistický prostor dokonale oživíte velkou dřevěnou stěnou v ložnici či obýváku.

  1. Dodá jídelně šmrnc

 

Máte svou oblíbenou starou restauraci s s nepopsatelnou atmosférou… Pomocí dřeva v jídelně dodáte potřebnou špetku šarmu i prostoru u vás doma. Ještě více taková stěna vynikne, pokud zde umístíte nějaké umělecké dílo, večeře se pak stane velkým zážitkem nejen pro chuťové buňky.

  1. Dodá ložnici správnou atmosféru

 

Vytvořte si snové prostředí ve vaší ložnici právě díky dřevu. Díky teplým zemitým tónům a příjemným materiálům docílíte útulné a hřejivé atmosféry po celý rok. V zimě použijte hebké, chlupaté tkaniny a kožešiny, na léto zvolte jemnou světlou bavlnu či len. Vaše ložnice bude vždy snová.

  1. Luxusní pocit v koupelně

 

Dřevo v koupelně vždy působí nevšedně a orientálně. V takové koupelně budete mít vždy pocit jako v lázních. Pokud uvažujete nad obkladem kolem sprchového koutu či vany, ošetřete povrch vhodným nátěrem proti vlhkosti a plísním.