10 důvodů, proč být šťastným v pronájmu

Inna J. Serba
29. Srpen 2018

Všichni známe možné nevýhody pronájmu oproti tomu, kdy máme svůj vlastní byt či dům – rostoucí nájmy, potíže s domácími mazlíčky, často nemožnost změny interiéru či zařízení podle svých představ a další větší či menší „drobnosti“. Ale krom těchto negativ, má pronájem i své jasné výhody. Zde pro vás máme 10 důvodů, proč byste měli být rádi, že nevlastníte žádnou nemovitost.

 

  1. Žádné starosti kolem okolí domu

Pokud jste v pronájmu, spíše budete mít k dispozici bezúdržbový balkon či terasu, pokud si pronajímáte domek, o dvůr a zahradu se dnes už často stará sám majitel domu. A jestli jste šikovní, můžete si dostatek zeleně či bylinky a zeleninu pěstovat jednoduše v květináči. O jednu velkou starost o zahradu méně.

  1. Život ve víru velkoměsta

Pro ty z vás, kteří milují ruch města a venkov jim nic neříká, může být koupě domu v hustě obydlené zástavbě finančně náročné. Naopak pronájem může být o mnoho výhodnější a dostupnější. Byt v centru poskytuje všechny výhody života ve městě, které si chcete dopřát.

  1. Vrácení nákladů

S pronájmem se setkáte se dvěma typy majitelů – jedni jsou kategoricky proti jakýmkoli změnám a úpravám v bytě, druzí naopak vaši iniciativu vítají, povolí vám rekonstrukci podle vašich představ a navíc, vaše náklady vám mnohdy odečtou z nájmu nebo nakonec od prodejní ceny bytu, pokud si rozmyslí vám svůj byt prodat. Při dlouhodobém pronájmu je to veliká výhoda.

  1. Více volného času pro vás

Spolu s vlastnictvím domu jde ruku v ruce spousta práce a povinností, které kolem domu zkrátka musíte dělat. Sekání trávníku, čištění okapů, údržba kotle i samotný běžný úklid zabere mnohem více času, než pokud bydlíte v bytě. Tento  ušetřený čas můžete věnovat více sobě a svým koníčkům.

  1. Odpusťte si nákladné renovace

Do vlastního bydlení dáváme běžně mnohem více peněz za rekonstrukce, úpravy, nový nábytek a jiné „nezbytnosti“, jelikož chceme naší nemovitosti udržet její cenu pro případný prodej či zkrátka a dobře, nechceme na sobě šetřit. S pronájmem vám tyto starosti odpadají. Ušetřené peníze si odložte na spořící účet, jeďte na dovolenou nebo investujte do svých koníčků.

  1. Snazší změna místa

V životě nastává spousta neočekávaných situací. Koupě malého bytu se může zdát jako skvělá počáteční životní investice. Založení rodiny však může vyžadovat změnu bydlení v docela krátkém čase. Přestěhovat se z pronájmu do pronájmu může být tedy daleko jednodušší a levnější, než prodej a koupě nového, většího bytu či domu, zároveň pokud máte byt na hypotéku.

  1. Investujte podle svých možností

Ať už chcete začít podnikat nebo zainvestovat do svého penzijního fondu, rozhodnutí nepořizovat si zatím vlastní nemovitost vám otvírá více možností, kam a jak peníze uložit. Koupě domu může být skvělou formou investice, ale není zdaleka jedinou.

  1. Mějte možnosti otevřené

Dostali jste nabídku práce, která se neodmítá, jen je na opačné straně republiky? Pokud máte vlastní dům, musíte zařídit  jeho prodej nebo pronájem a zároveň i bydlení nové. S pronájmem je tento proces daleko jednodušší. Pronájmy na různých místech přináší další výhody ve formě poznávání nových míst a možností, abyste se nakonec mohli správně rozhodnout, kde se usadit trvale.

  1. Menší míra zodpovědnosti

Možnost zavolat pronajímateli a zařídit v bytě nutné velké opravy bývá jednou z největších výhod pronájmu. Nemusíte se starat o náklady navíc. Na náklady pronajímatele (vlastníka domu) se provádějí opravy, které nelze považovat za drobné a které zhoršují či znemožňují řádné užívání bytu.

 

V případě nájemních bytů by potřebné opravy měl pronajímatel nejen zaplatit, ale i zajistit, tzn. sehnat opraváře. Pokud by tak neučinil, pak opravu může provést nájemník a nejpozději do půl roku od odstranění závady požadovat od pronajímatele jejich úhradu.

  1. Nejste zatížení hypotékou

Ne každý má ty možnosti pořídit si vlastní bydlení zcela bez půjčky. Pro většinu lidí koupě domu znamená také zátěž ve formě hypotéky na několik desítek let. I když je to investice do bydlení a říkáte si, že se splátkou ještě ušetříte oproti nájemnému, má hypotéka i své stinné stránky – náklady na vyřízení, různé poplatky, úroky či majetkové daně.

 

Jako šikovný nájemník můžete mít ušetřeno stejně, jako když si platíte vlastní dům, akorát nemusíte být zadlužení.