Nádherné souznění přírody a architektury v srdci Peru

Pavla Kubu
13. Září 2018

Skoro nikde jinde na světě se minulost nestřetává s přítomností v tak nádherném a dechberoucím kontrastu jako v Peruánských Andách. Málokde je život lidí tolik spjat s prostředím velehor a jejich tajemnou magickou krásou tak jako zde, ve vysoko položeném srdci Peru. Zveme Vás dnes na návštěvu do nádherného venkovského domu, který leží na rozsáhlém pozemku jihovýchodně od Limy. Je obklopen úchvatnou horskou krajinou, jejíž kouzlo nás odnáší zpět do minulosti do dob, kdy zde ještě žili původní obyvatelé a budovali zde svoje úchvatná stavební díla.


Autor: Marina Vella Arquitectos

Lokace: Antioquia District, Peru


Stavení přirozeně splývá s okolní krajinou a působí, jako by tu stálo odjakživa. Dochází tu k nádhernému a dokonalému propojení života lidí, krajiny a architektury. Materiály pro stavbu domu byly zvoleny tak, aby nijak nenarušovaly přírodní charakter stavby a harmonicky se prolnuly s okolním prostředím. Bylo použito maximum dostupných přírodních zdrojů jako jsou např. kámen, eukalyptus a cukrová třtina. Jejich přirozené odstíny  jsou v perfektním souladu s barevnými tóny zdejší přírody. Rostliny jsou zde využity také jako konstrukční prvky po vzoru místních tradičních stavebních technik.

 

Vnitřní prostor domu je spíše menší vzhledem k tomu, že architekti se snažili především maximalizovat vnější prostory a přetvořit je nejen pro relaxaci a odpočinek, ale také pro zemědělské účely. Samotný dům se skládá ze dvou budov.

 

V jedné z nich se nachází obývací pokoj, kuchyně a jídelna. Obrovské okno umožňuje přístup přirozenému světlu do interiéru a zároveň poskytuje překrásný výhled do údolí. Do druhé budovy byly umístěny tři ložnice, malé podkroví, dvě koupelny a terasa s rákosovou střechou, která je orientována směrem do údolí. Také v interiéru hrají hlavní roli přírodní odstíny a materiály. Naprosto jedinečnou atmosféru zde vytvářejí kamenné zdi, které se krásně doplňují s podlahou, dveřmi a okny vyrobenými z recyklovaného dřeva.