Jak ctít uliční čáru a zároveň zachovat prostor na stání aut

Damián Hruban
8. Září 2016

O řešení problému uliční čáry se postaralo Studiopha. Při návrhu se myslelo na vytvoření manipulačního a parkovacího prostoru mezi ulicí a domem. Odsunutí stavení dále od ulice však nepřipadalo v úvahu, protože by došlo k nežádoucímu úbytku plochy zahrady.

Suterén byl vyřešen tak, že byl podsunut pod vilu a jeho přední část byla zkrácena. Vznikl tak převis přízemí přes suterén, jenž zajišťuje větší venkovní plochu, která je zároveň kryta (viz bokorys). Stejným způsobem je vykrojeno i patro na druhé straně stavení. Díky tomu nabízí vila příjemné ničím nerušené chvíle na terase orientované do zahrady. Tím je zajištěn klid, soukromí a zázemí místa.

Interiér působí velmi vzdušně. Toho bylo docíleno díky otevřenosti a propojenosti jednotlivých místností. Hodně se na tom podílí i schodiště, které je tvořeno dřevěnými stupni upnutými na zeď a na velkou skleněnou plochu. Bez masivního mohutného provedení je tedy vytvořen pocit lehkosti a průhlednosti schodů a nejsou tak pokoje v přízemí a patře striktně odděleny.

Nad schody je navíc na rovné střeše položeno relativně velké okno, jež návštěvníku ještě umocňuje představu vysokého stropu.

Schodiště ze suterénu už logicky nemohlo být tak otevřené jako to z přízemí. Zajímavý na něm ale je způsob uchycení; z vnější strany je totiž zavěšeno na tenké ocelové tyče, což vytváří iluzi nestability a houpavosti schodů. Iluze je však rozbita po prvním kroku na pevný stupeň. Poslední dva schody už jsou uchyceny od země z praktických a estetických důvodů.

 V celé vile převládá klasická vděčná barevná kombinace - bílé, černé, okrové, třešňově hnědé, šedé a stříbrné.

Potom co si návštěvník na převládající barevné tóny domu zvykne, určitě ho zarazí vstup do rozzářené zelené koupelny.

Pro realizaci této koupelny nebyla úspora místa hlavním bodem - vlastně nebyla ani potřeba. Vana majestátně vyčnívá uprostřed pokoje. Místnost je ještě opticky zvětšena ohromným zrcadlem přes půl zdi.

Na modelu je patrné, jak byl zachován průběh uliční čáry a zároveň byl na rozdíl od sousedních domů vytvořen praktický prostor před domem.