Rekonstrukce apartmánu v Biddulph Mansions

Inna J. Serba
21. Březen 2016

Projekt Biddulph Mansions byl rekonstrukcí apartmánu činžovního domu v londýnské čtvrti Maida Vale. Biddulph Mansions, což je také název bloku těchto činžáků. Byly postaveny v letech 1902 až 1904 architekty Boehmerem a Gibbsem. Jejich název je pravděpodobně odvozen od sira Thomase Biddulpha, který byl tajemníkem královny Viktorie. Britské designérské studio Ardesia design se pokusilo oživit jeden 40 let nerenovovaný apartmán. A podařilo se.

 

Třípokojový apartmán v nejvyšším patře s obytnou plochou 90 m2 disponoval jednou koupelnou a jedním menším obývacím pokojem. Hlavním přáním klienta bylo vytvořit velký obývací prostor a také začlenit k ložnici i koupelnu. Toho docílili designéři tak, že jeden pokoj se spojil s původním obývacím pokojem a vznikl jeden velký prostor i s jídelním koutem. Z jedné menší komory pak vznikla další koupelna.

Stylově není byt nijak přesně vyhraněný, ale mísí se zde prvky inspirované pařížskými apartmány se středomořským stylem interiérů. Bílé oblouky napříč celým bytem připomínají přímořské domy v Řecku, zatímco na zakázku dělané dveře do ložnice a vestavěné skříně nás snadno přenesou do elegantních bytů v Paříži.

 

Police byly ještě před natřením celé omítnuté, poté se jako dveře skříně použily staré francouzské okenice. Veškeré kování bylo vyrobené na zakázku až v Belgii. Barevné schéma bytu se nese v neutrálních tónech, kdy se střídá hlavně bílá a šedá s výraznými akcenty modré a červené.

Podlaha Dinesen je unikátní, je tvořena z celých dlouhých prken a do bytu musela být přenesena okny. Je položena v celém bytě kromě koupelny a kuchyně. Podlahu v kuchyni tvoří krásné modré marocké cementové dlaždice.

 

Kuchyňská linka je z dílny designérů v dekoru světlého dřeva a byla dovezena ze Španělska. S cílem získat více úložného prostoru byly některé díly kuchyňské linky nainstalovány přímo dovnitř stávajícího komínu. Pracovní deska z bílého betonu skvěle koresponduje s rustikální cementovou dlažbou.

V obou koupelnách najdeme na stěnách betonovou stěrku, která zde tvoří ideální povrchovou úpravu. Umyvadla, vany i toaleta v matném provedení jsou z Itálie. Hlavním rysem rodinné koupelny byly posuvné zrcadlové okenice, které slouží jako zrcadlo u umyvadla a zároveň odhalují skrytý úložný prostor v momentě, kdy jimi chceme zakrýt okna.

 

Nábytek a dekorace taktéž pochází z různých koutů světa od různých dodavatelů z Itálie, Francie, Belgie či USA. Lněné závěsy a bytový textil byly zhotoveny na zakázku přímo pro tento projekt.