Rekonstrukce oslavující art deco

Kateřina Cibulková
18. Březen 2016

Dům postavený ve 30. letech ve stylu aerodynamického art deca se nachází ve městě Hamilton kanadské provincie Ontario. Zde současně tvoří jeden z ojedinělých exemplářů zdejší moderní architektury. Novými majiteli byl odkoupen roku 2013 a od té doby se začaly dít divy. Hotový výsledek rekonstrukce srší novým životem, energií a dočkal se dokonce přírůstku v podobě dalšího patra.


The Hambly House / Hamilton, Ontario / 2015 / DPAI Architecture, Toms + McNally Design

 

Oceňované studio DPAI Architecture, pracující na projektech všeho zaměření, se vždy řídí kontextem stavby. V procesu navrhování budov nejvíce lpí na designovém charisma a spolupráci s klientem, jehož osobní vizi vnímá jako nutnou součást výsledku. Architekti pracující pro kancelář jsou si zároveň vědomi transformačního vlivu, který má architektura na své okolí a vždy se snaží o to, aby byl v jejich podání tento dopad co nejkladnější.


Noví majitelé, kteří původní stavbu získali roku 2013, před sebou měli několik představ a cílů, které rozhodně nezahrnovaly pouze pohodlné bydlení. Domem ve zbědovaném stavu byli okouzleni, a proto chtěli oslavit jeho originalitu a estetiku uplatněného streamliningu – v češtině také označovaného jako proudnicový styl. Renovací vytvořili nejen inspirativní domov pro sebe, ale také oživení pro celé sousedství, s jehož obyvateli by se rádi spřátelili.

 

Klíčovým prostředkem k naplnění osobních i praktických vizí se nakonec stala přístavba, která zvýšila původní jednopatrovou budovu. Přinesla rozšíření obytné plochy a přitom umožnila patřičně uctít ráz domu, především díky tomu, že je v celé své výšce prosklená a zaoblením jednoho rohu kopíruje jeho půdorys. Vzniká kontrast mezi lehkostí a masou, v němž vyniká původní tvarosloví. Světlo, vzduch a prostor mohou objektem volně proudit.

Horní patro skrývá, a odhaluje zároveň, prostorově štědrou ložnici s koupelnou, kde hra se sklem, zrcadly a světlem pokračuje. Do rohu přístavby je situován obývací pokoj s navazující střešní terasou. Bezvýhradně prosklené zdi nabízejí záměrně výhled do ulice, a to i z toho důvodu, že se jedná o spojení se sousedskou komunitou vítající příchozí s otevřenou náručí.

Vybavení kuchyně začaly sporák s lednicí v tyrkysové barvě, které si majitelé přivezli z předchozího domova. Stejnou barvu přejala také stěna za nimi, která pomohla jejich ukotvení v jinak bílém interiéru. Hravost se zde objevuje i ve tvarech, například u organicky tvarovaného stolku plynule navazujícího na linku.

 

Vše je výsledkem radosti z rekonstrukce jednoho úctyhodného domu, do něhož opět pronikl život. Nutná modernizace a úpravy jeho původnímu kouzlu nijak neuškodily. S respektem se mu klaní a tiše doplňují, aby poskytoval plnohodnotné bydlení v současném i budoucím kontextu.