Moderní dům s otevřeným konceptem

Luci Bečková
23. Březen 2016

Místo: Toronto, Kanada
Velikost: 545 m²
Architektura, interiéry i exteriéry: DUBBELDAM Architecture + Design
Projektový tým: Heather Dubbeldam, Oliver Dang, Jacob JeBailey, Bindya Lad


        Hlavním záměrem návrhu tohoto projektu bylo vytvořit otevřený plán s vymezením prostoru jinak, než pomocí stěn. Interiéry zároveň definovat a propojovat skrz transparentnost a hru otvorů s plnými zdmi. Tak vzniklo množství volně stojících či vestavěných nábytkových prvků - například skladovací jednotky, průhledy, schodiště a zabudované lavice. Ty jsou využívány jako prvky, které prostor rozdělují, ale zároveň propojují. Zábavnou formou vytvářejí dialog mezi prostory, utvářejí specifické pohledy a také prostor opticky zvětšují. Tyto interiérové prvky určují způsob, jakým vás jednotlivá zákoutí upoutají a každému pokoji propůjčují vlastní charakter a intimitu. Otevřený koncept naopak umožňuje pohodlnou neformálnost.   

 

        Když klient, mladý pár, koupil tuto dvou strukturní nemovitost, skládající se z hlavní budovy a stáje (hospodářského stavení), obě se používaly jako ubytovny po mnoho let. Majitelé si přáli převést tento roztříštěný pozemek zpět na jedno rodinné sídlo, vhodné pro jejich rozrůstající se rodinu a optimalizované pro všechny druhy zábavy. Zároveň chtěli využít na 100% výhody dvou budov na jednom pozemku.

 

        Odlišné struktury definují venkovní prostor, který byl navržen jako nádvoří a venkovní rozšíření kuchyně a jídelny. Nádvoří se vyvíjí sezónu od sezóny, den za dnem. Je to klidné místo k odpočinku, teráska vhodná k odpolední svačině, útočiště pro čtení oblíbené knihy. Ožívá s dětskými mimoškolními aktivitami či hosty, přicházejícími na venkovní grilování.

 

        V interiéru je otevřený prostor vymezen a rozdělen jinými prvky, než jsou zdi. Tyto elementy definují a propojují prostory skrz různé výklenky a otvory. Vytvářejí tak dialog mezi prostory, rámují specifické výhledy a pomáhají při definování odlišného charakteru každého zákoutí. Stěna z běleného dubu, umístěná v předsíni, je rozdělena do pevných, čistých a průhledných panelů, které umožňují průhledy do ostatních místností. Zároveň mohou sloužit pro vystavení uměleckých děl či fotografií.

 

 

        Přízemí je organizováno kolem centrálního svazku, který maskuje skladové prostory a konstrukční prvky, zatímco představuje plynový krb, dekorační výklenky a posezení. Dřevo, prostupující celou jídelnu, je nejen harmonizačním aspektem tohoto prostoru, ale také má funkční využití. 

 

        V centru tohoto objemu se také nachází diskrétní koupelna, oblečená do bílého mramoru, s plovoucími svítidly a na míru vyrobeným kamenným toaletním stolkem. Je koncipována tak, aby působila prosvětleně a hladce, jako vnitřek mušle. V rámci celého interiéru je zapojena do hry uzavřených a otevřených sekcí. 

 

 

        Mezi jídelní a kuchyňské prostory je umístěna stěna z ořechového dřeva. Chytře začleněné otvory umožňují průhled mezi místnostmi, konverzaci napříč dvěma prostory. V tomto objemu je uložen bar, vinotéka, úložné prostory a televizor, viditelný z kuchyně, který lze skrýt za posuvné panely.

 

 

        Monumentální, téměř 4 metry dlouhý ostrůvek je ústředním bodem kuchyně, ve které přímočarost kontrastních materiálů (ořech, mramor, zakázkové hliníkové skříňky) vede pozornost na dvorek a dům pro hosty.

 

        Velké dveře a okna vytvářejí přirozený tok pohybu a linii pohledu zevnitř ven. Skvělé pro sledování zábavy na dvorku a bezstarostné dohlížení na hrající si děti.

 

 

        Hlavní ložnice se pyšní slunným posezením, které je zabudované do "věžičky" domu. Na všech stranách jsou okna, poskytující krásné výhledy na okolní sousedství.

 

 

        Koupelna ve třetím patře nabízí posuvné dveře v plné výšce stropu, vedoucí na slunečnou terasu v korunách stromů. Volně stojící oválná vana je bezpochyby nejsilnějším ohniskem přímo uprostřed místnosti.