Prostor pro americkou kávu z Austrálie

Tomáš Čech
16. Březen 2016

Máte rádi dobrou kávu po ránu? A nechcete plýtvat časem cestou do práce? Kancelář Only if navrhla bar se jménem Voyager Espresso, který sídlí přímo ve stanici metra, a Australané zde podávají americkou kávu.


Autor:  Only If

Realizace: 2016

Plocha: 51 m2

Místo: New York I USA


Dvojice australských nadšenců do kávy oslovila architekty, aby jim navrhli kavárnu, přesněji řečeno coffe bar, ve stanici Fulton Street ve finanční čtvrti New Yorku. Základním plánem bylo vyhnout se klasickému schématu s bílými kachličkami, překližkou a odkrytými žárovkami. Vznikl tak prostor obložený OSB deskami, které jsou ale natřeny speciální barvou s hliníkovou úpravou. Povrchy stolů a baru mají dekor mramoru a společně se zmíněným obkladem tvoří hru ornamentu. Celek dotváří prvky v černé či šedé barvě.

 

Prostorové řešení je tvořeno dvěma objemy – jedním pozitivním, druhým negativním. Válcový bar umožňuje pohodlnou práci dvou baristů, kteří se tak mohou přípravě věnovat od začátku až do konce a celý proces se stává více osobním. Uvnitř druhého válce, tedy objemu negativního, si můžete vypít nápoj v kruhu svých přátel. Je zde i klidné barové sezení a naopak místa s výhledem ven, do prostoru stanice. Každý si může zvolit podle své chuti a nálady.

 

„Adolf Loos nikdy neřekl, že ornament je zločin! Stať, kterou napsal, nesla jméno Ornament a zločin. Kritizoval manýru a exhibici, kritizoval zbytečné použití ornamentu – dekoru, které věc prodražuje a zesložiťuje. Dekor daný podstatou materiálu anebo konstrukce, dekor vytvořený poctivým řemeslem s nadšením a radostí oceňoval a hojně jej používal. Ani v nejmenším to nebyl purista či něco podobného!“

Pozor! Očividně není nutné na sebe v exteriéru upozorňovat lavinou poutačů a cedulí. Ani pro naše podniky typická trojnožka zde není! Prostá výloha s jasným průhledem do interiéru a v něm čilý ruch totiž fungují minimálně stejně dobře, dokonce možná i lépe.

Prosté sezení u drobného pultu je doplněno o osvětlení a zásuvky. K čemu asi... Dnešní doba vyžaduje jiný servis, jiné zázemí. Takže na stole si nebudeme rozkládat noviny, ale spíše se dotýkat svého chytrého telefonu.

Velmi správně je zákoutí pro společenské posezení osvětleno mnohem méně. Atmosféra je zde klidnější a pohodlnější, čas běží pomaleji. A když dopijete svůj šálek, dost možná si objednáte další.

Interiér disponuje jednou podstatnou výhodou. Může zde spokojeně sedět dnešní hypster, člověk preferující alternativu, a zároveň finančník v obleku. Ani jednoho neurazí, k oběma bude přívětivý. A přitom prostoru nechybí jasný výraz a síla výrazu. Skvělá rovnováha!

Jednoduché a funkční detaily, technický ráz. Přesto zde nikde nechybí atmosféra. Vztah prvního efektu a detailního pohledu je vybalancován k plné funkčnosti. Nic vás nepřekvapí ani nezklame. Je důležité dobře rozvrhnout koncentraci – jak svou, během navrhování a realizace, tak klienta, respektive v tomto případě spíše návštěvníka.

Dva kruhy v prostoru – jeden pozitivní a jeden negativní. Půdorys by se dal rozebrat do jednoduché geometrické kompozice. Prokazuje to zkušenost, že estetický výkres by měl i ve výsledku fungovat správně. Není to pravidlo stoprocentní, ale je důležité ho mít na paměti.