Polské cihly

Tomáš Čech
30. Září 2018

Přejete si žít jako váš seriálový hrdina? Tomkovi z Poznaně se to podařilo. Prostor odpovídající jeho snům mu vytvořili architekti z CUNS STUDIA. Starou půdu proměnili v prostorný loft s atmosférou a skvělým zvukem!


Autor:  CUNS STUDIO

Realizace: 2013

Plocha: 170 m2

Místo: Poznaň I Polsko


Klient, mladý aktivní člověk věnující se IT, chtěl bydlet stejně jako televizní hrdina 90. let Nash Bridges. Získal proto půdu, kterou dříve využívala místní firma. Ta díky tomu byla v poměrně dobrém stavu. Přesto bylo nutné upravit většinu povrchů a dokonce i původní konstrukci krovu. Nakonec se podařilo vytvořit komfortní, prostorný a prosvětlený interiér s nápady. Pro setkávání s přáteli je zde spousta volného místa a příležitostí k posezení. Pro drobné občerstvení slouží nevelká kuchyň. Vložené patro je bonusem, původně zamýšleným pro chvíle sportovní relaxace, který majitel využívá především k odpočinku spánkem.

 

Jedinou samostatnou místností je ložnice. Je ale doplněna jakýmsi hygienickým pódiem, na kterém je umístěna vana, která tak získává speciální postavení v celém prostoru.

 

Jelikož je majitel vášnivým posluchačem hudby, byla pro byt navržena speciální aparatura přesně na míru daného prostoru. Navíc ji lze, stejně tak i ostatní elektroniku, osvětlení a vzduchotechniku, ovládat přes chytrý telefon.

 

„Jak moc musí být volný prostor zaplněn, aby byl komfortně obyvatelný? Jak moc volného místa člověk snese? Kde leží hranice přiměřeného měřítka, měřítka lidského? Jak se množství prostoru, které člověk k životu využívá, proměňuje v čase? V rámci jeho jednotlivého života, v rámci generací... Co to znamená adekvátní?“

Volný prostor člení konstrukce krovu na menší, vizuálně samozřejmě propojená, zákoutí. Každé z nich je věnováno trochu jiné funkci, trochu jiné atmosféře. Síť natažená mezi trámy slouží odpočinku.

Největší část plochy funguje jako klasická zóna pro odpočinek a relaxaci. Prakticky veškerý nábytek je v celém bytě umístěn solitérně, v prostoru. Přesto však interiér nepůsobí přeplněně a přeplácaně.

Kuchyně není z největších, majitel zřejmě není vášnivým kuchařem podle dnešních trendů. Pro potřeby stravování jeho samotného a drobného občerstvení během návštěv je však naprosto dostačující.

Ložnice tvoří s koupelnou jeden společný pokoj. Vana, která je velmi elegantním kusem, stojí volně v prostoru. Nad ní je zavěšena speciálně navržená lampa v podobě mraku, která dodává hygieně unikátní atmosféru.

Takřka celý byt je jedním volným propojeným prostorem. Ze střední části pod hřebenem vystupují menší zákoutí sloužící jednotlivým funkcím. Jedinou samostatnou místností je ložnice, aby byl majiteli zajištěn dostatečný pocit soukromí a intimity.