3+1 se vším, co potřebují 2

Kateřina Cibulková
3. Září 2018

Interiér pražského bytu řešený pro zadavatele – mladý pár, na první pohled oplývá čistotou. O tento dojem se zasadil především důraz na horizontálu s vertikálou, práce s geometrií a plynule navazující objemy. V dokonalé souhře jednoduchých povrchů nicméně nechybí nic, co by klienti postrádali k praktickému životu. A to i přesto, že se tato složka vybavení před zraky příchozích na první pohled maskuje.


Interiér bytu  / Praha / boq architekti / 2014

 

Srdce malého studia boq architekti tvoří duo Miroslav Strach a Jana Pavelcová, které se má neustále na pozoru. Vědomi si svých kvalit, ovšem neustále v akci, se se zaujetím pouštějí do projektů, které jsou překvapující, kvalitní a osobní.


Rekonstrukce původního bytu dala vzniknout dispozičnímu řešení 3+1. Vkus klientů upřednostňuje prostorné a světlé interiéry, pročež muselo ustoupit i několik zdí. Zatímco ty nosné zůstaly na původních místech, ostatní příčky čekaly střídmé úpravy. Původně oddělená jídelna s kuchyní se propojily v jednu místnost, pro kterou bylo z části ukrojeno z rozlohy koupelny a na úkor dosavadní kuchyně se zase obohatil dětský pokojíček. Naopak původní proporce si ponechala ložnice a obývací pokoj, který je od jídelny oddělen posuvnými dveřmi. 

 

Pro docílení vzdušnějšího dojmu ihned po vstupu do bytu, se zjednodušilo také uspořádání předsíně, kde byly zbourány dvě komory. Nahradilo je modernější řešení využívající mělčích vestavěných skříní, které přirozeně kopírují zeď a vedou návštěvníky dále směrem do srdce interiéru.

Architektonická studie, která realizaci předcházela, měla za úkol se vypořádat s dalším požadavkem zadavatelů, který se týkal použití co nejmenšího množství nábytku. Ten byl vyroben převážně na míru a v jeho řadách se najdou opravdové skvosty, jakým je například pracovní kout v obýváku

 

Protože oba klienti pracují z domova, bylo pro ně vytvoření takového místa velmi důležité. Aby nedošlo k narušení celkového dojmu, muselo být ale vše důvtipně zakomponováno do celku – ukryto do zdánlivě nenápadné knihovny. Potřebnou pracovní plochu doplňuje neméně významný odkládací prostor, který je k dispozici prostřednictvím zásuvek ukrytých v boxu na kolečkách.

 

Nejen tímto detailem tedy studio prokázalo, jak mistrně umí pracovat s prostorem i osobními potřebami obyvatel a často protichůdné požadavky využít jako motivaci pro zrod optimálních řešení.