Malý byt se stromy na stěnách

Tomáš Čech
11. Březen 2016

V roce 2003 vytvořili tvůrci studia OFIS architekti ve slovinské Lublani byt pro mládence. Nedostatek místa a mnoho přání vedly k co nejefektivnějšímu řešení.


Autor:  OFIS architekti

Realizace: 2003

Plocha: 30 m2

Místo: Lublaň I Slovinsko


Na malém prostoru, přesně na 30 m2, mělo vzniknout vše, co může mladý muž potřebovat. A podařilo se to! Aby vznikl co největší obytný prostor, architekti natěsnali veškeré potřebné zázemí do kubického boxu v nejtemnější části půdorysu. Od centrálního prostoru je oddělen posuvnou stěnou s rozostřeným dekorem lesa. Přes den dovnitř nevidíte, ovšem když se setmí a rozsvítíte světla, stěna evokuje atmosféru nočního velkoměsta hrou světel a stínů. Stejný prvek pak lemuje i vedlejší stěnu a ukrývá vstupní dveře a postel. Ta je společné s úložnými prostory umístěna v malém zákoutí na vyvýšené platformě.

 

„Když se zeď stane více než jen pevným „děličem“ prostoru, je to pořád zeď? Jsou stálost, jasnost, striktní definovanost základními charakteristikami zdi? A co by to bylo jiného? Co znamenala zeď v minulosti, co znamená dnes a co může znamenat v budoucnu? Nebojme se přemýšlet o archetypech.“

Byt má celkem tři okna, dvě osvětlují obytný prostor, poslední slouží zákoutí ložnice. I zde architekti hráli hru s barvami. Mezi rámy umístili částečně průsvitné barevné rolety, které uvnitř vytvářejí roztodivnou atmosféru. V každé chvíli tak můžete pobývat v jiném prostředí.

Jedním z hlavních přání klienta bylo umístění promítacího plátna. V takto malém bytu se jedná o požadavek velmi zásadní. Díky seskupení zázemí se podařilo zanechat celou jednu stěnu úplně prázdnou. Stojí před ní jen reproduktory soundsystému, a tak kinematografickým zážitkům nestojí nic v cestě.

Kombinace úzkých panelů kryje vedle sebe umístěné obslužné funkce. Zprava zde postupně najdete toaletu, kuchyňku, jiné slovo se zde opravdu nehodí, místo pro TV a prostor pro práci. Napravo neprosvětlené a tedy neprůhledné, nalevo již díky zapnutým vnitřním zdrojům vidíme náznak nočního efektu.

Dekor lesa může schovat i dveře ven na chodbu a zákoutí pro spaní. To je umístěno na vyvýšené platformě. Vedou sem tři schody, díky kterým místo získává úplně jiné dimenze. Za rohem je pak ukryta prostorná skříň pro šatstvo a další věci ke schování.

Na první pohled je prostor neuvěřitelně malý, ovšem jeho půdorys se podařilo využít na maximum. Spaní umístěné do zákoutí má intimitu a obytný prostor mohl zůstat naprosto volný. Obslužné prostory jsou skryty v nejtmavší části bytu, úplně vzadu.