Byt v mnoha úrovních

Tomáš Čech
12. Březen 2016

Tvůrci ze studia OFIS architekti navrhli byt, který nemá rovnou podlahu. A to zcela úmyslně, nikoliv omylem. Tento trik použili ke zvýraznění částí interiéru a jeho členění. Vznikl netradiční prostorový efekt obohacující bydlení v centru Lublaně.


Autor:  OFIS architekti

Projekt: 2011

Realizace: 2012

Plocha: 115 m2

Místo: Lublaň I Slovinsko


Po koupi bytu oslovili majitelé architekty, aby jim navrhli rekonstrukci bytu v secesní budově z roku 1902, kterou navrhl architekt C. M. Koch. Jejich požadavkem bylo, aby vzniklo bydlení s otevřenou dispozicí, přesto s jasně definovanými funkčními zónami.

 

Jejich přání byla naplněna poměrně netradičním způsobem. Návrh pracuje s principem, že místnosti nedefinují roviny vertikální, ale spíše roviny horizontální. Jednotlivé funkce jsou nad základní rovinou podlahy vyvýšeny o několik stupňů a vzniká tak soubor jakýchsi piedestalů. Bonusem tohoto řešení je zjednodušené zabudování například hygienických prvků a také vznik úložných prostorů pod podlahami. Takto radikální zásah byl doplněn o velmi citlivou práci s dochovanými prvky. Veškeré dveře a okna jsou zrestaurovány a znovu použity.

 

„Ano, mnozí budou namítat, že je to řešení naprosto nevhodné a nepraktické. Stačí si zlomit nohu a majitelé výškové rozdíly jistě neocení. Ovšem bylo to jejich rozhodnutí. Za cenu případného diskomfortu získali netradiční prostorové řešení dodávající bydlení nové rozměry. A rozhodně nejsou na světě jediní, kteří se na takovouto cestu vydali. Až život odhalí jejich spokojenost nebo nespokojenost, ovšem za důvěru, odvahu a fantazii jim patří ocenění.“

Takto má vypadat městské bydlení! Vlastně obyčejný secesní dům stojící v obyčejné ulici. Jen naproti je malý parčík, který ještě o to více zvyšuje kvalitu bydlení. Navíc všude je to kousek – ať už do práce nebo do školy. A navštívit bar můžete každý večer, je to jen pár minut pěšky, vaše nohy to zvládnou. Musí to ale vydržet jiné orgány, jinak z této výhody nic nebude.

Největší místnost v bytě v sobě spojuje klasický obývací pokoj s jídelnou. Kuchyně je pak samostatná, za rohem. Dlouhá fasáda směrem do ulice a s výhledem na park propouští do interiéru dostatek světla.

V ložnici je postel vyvýšena o tři schody. Dostala se tak takřka na úroveň parapetu okna a přímo z peřin tak můžete pozorovat svět za oknem. Pod ní jsou úložné prostory, díky kterým bylo možné omezit množství skříní prakticky na nulu a stačí tak praktická šatna.

Přímo z ložnice můžeme vstoupit do koupelny. Její dveře s proskleným křídlem fungují zároveň jako skříňka. Na druhé straně jsou police, kam si majitelé odkládají hygienické potřeby. Vzniká tak zajímavý a neustále proměňovaný dekor.

Skříňka pod umyvadlem plynule přechází do vyvýšené platformy pod sprchovým koutem. Ten je díky své poloze umístěn v absolutní rovině s podlahou, což přispívá absolutnímu komfortu. Zrcadla přes celou šířku a výšku stěny a stejně tak umístěná zástěna prostor opticky zvětšují a prosvětlují. I když je uprostřed dispozice a nemá přirozené světlo, nepůsobí tak tmavým dojmem.

Hned vedle ložnice je praktická a prostorná šatna. Po pár schodech odtud můžete jít přímo do postele. A díky přirozenému světlu se nemusíte bát, že barvy vašeho modelu budou venku vypadat jinak, než doma před zrcadlem.

Kuchyně je navržena velmi jednoduše a úsporně. Prosté bíle hmoty a velký světlík nad nimi vedoucí do sousední místnosti a přivádějící denní světlo nakonec opět působí příjemným a světlým dojmem. Dveře nalevo vedou přímo ven s bytu, na chodbu. Nepoužívají se.

Přehledná dvoutraktová dispozice dělí byt na dvě části. Nalevo od střední nosné zdi je denní část s velkorysým obytným pokojem, koupelnou a malým studiem. Směrem do dvora je pak umístěna ložnice se všemi doprovodnými prostory v podobě vlastní koupelny a šatny.

Základní úroveň podlahy se rozprostírá od vstupu směrem do všech stran bytu (floor level). Na ni pak navazuje několik vyvýšení zdůrazňujících jednotlivé funkce – postel, sprchový kout, vana... Jasně je zde naznačeno, jak jsou místa od ostatních částí bytu oddělena a jak velké úložné prostory se takto podařilo vytvořit.