Chata na slovinský způsob

Tomáš Čech
30. Srpen 2018

Když si klient koupil pozemek i se stavebním povolením na dům na něm, pozval kancelář OFIS architekti, aby existující návrh upravili dle jeho přání a potřeb. Striktní pravidla pro stavění v dané oblasti nedovolovala mnoho, ale výsledek stejně dosahuje vynikajících kvalit.


Autor:  OFIS architekti

Projekt: 2007

Realizace: 2009

Plocha: 105 m2

Místo: Stara Fuzina I Slovinsko


Objekt zabírá plochu 6 x 11 m a je „uzavřen“ střechou se sklonem 42°. Ta přesahuje objem samotné stavby a vytváří zastřešení vyvýšené verandy, ochozu, po celém obvodu. Fasáda, tvořená kombinací dřeva a kamene, je prolomena poměrně velkými otvory, které do interiéru propouští dostatek světla. Celé první patro tvoří obytná místnost, v druhém podlaží otevřeném do krovu jsou pak tři ložnice a hygienické zázemí.

 

„Pokus o soudobou interpretaci tradice je vždy nelehkým úkolem. Ať už se jedná o zvyk, umění nebo architekturu. Existuje velké riziko vyprázdnění hodnot, které rostly po léta, jejich zneužití, jejich parodie. Zde tomu tak není. Dům ve Staré Fuzině je více než důstojným pokračovatelem svých předchůdců. A dokonce přidává i něco nového, posouvá tradici dále, obohacuje ji. Jednou se i on může stát „předchůdcem“ a to je ten největší důkaz kvalitně odvedené práce.“

Hory v pozadí, krajina na dosah, správné usazení v terénu a na pozemku. A okolo vás jsou domy správného a lidského měřítka, které zde stojí už o mnoho let. Je obtížné najít správnou cestu, jak zde navrhovat. Ovšem zde se to povedlo, zde vše funguje, jak má. Samozřejmě vidíme, že dům je nový, vidíme, že si nehraje na minulost. Ale ani ji nebourám, ani nejde proti ní. Bere si základní komponenty a pracuje s nimi soudobým způsobem.

Měřítko objemu budovy, klasický tvar sedlové střechy, její přesah na všech stranách, kombinace dřeva a kamene – prvky, které novou stavbu jasně přiřazují do jejího okolí a umožní jí zapadnout. Mohli bychom hledat i detailnější asociace – svislý dřevěný obklad ve štítu a okno tamtéž, rámování střechy.

Jedním z cílů celého projektu bylo vytvořit verandu, ochoz, okolo celého domu. To se podařilo beze zbytku. Díky vyvýšení nad terénem je z ní krásný výhled a přehled o celém pozemku, zároveň ale není oddělena od zahrady. Stačí jeden krok. Sloupky jednak rámují celý objem domu, ale jsou jim také vedeny odvody dešťové vody. Nikde tedy „nepřekáží“ kovové okapy.

Parapety pod okny v obytném prostoru jsou přetvořeny v prostor pro sezení. Možnost odpočinku na sluníčku, ale přitom v teple domova je příjemná především v zimě. Stěny jsou zde obloženy dřevěnými prkny, která plynule přecházejí až od podlahy. Vzniká silný pocit „tepla domova“.

Jídelní stůl je středem celého prvního podlaží, kolem něj se obtáčí veškeré dění. Tomu odpovídají i jeho rozměry a celková masivnost. Osvětlení z něj zároveň dělá i jakousi divadelní plochu, na které obyvatelé žijí svá setkávání.

Ložnice v patře jsou otevřeny do krovu a jeho konstrukce je odhalena. Díky prostoru navíc získává pokoj vzdušnost, zároveň ale díky vaznicím nevzniká absolutně převýšený prostor, který by někomu mohl vadit. Velké okno poskytuje kontakt s exteriérem, obklad stěn pokračuje i zde.

První patro domu tvoří prakticky jen obytný prostor. Hned u vchodu je jen malá toaleta a pod schody najdeme drobný prostor k uskladnění věcí. Jinak je celá plocha otevřena a tvoří jednu velkou místnost, v jejímž středu stojí velký jídelní stůl. Kuchyně tvoří jen „linku“ podél zdi, relaxační zóna je tak trochu za rohem. Velkým bonusem je prostor pro sezení podél zdi, přímo vedle oken.

Vrchní podlaží tvoří tři ložnice a hygienické zázemí. Obslužné komunikační prostory jsou minimalizovány jen na malou chodbičku uprostřed dispozice. Pokoje jsou všechny otevřeny do krovu a prosvětleny oknem ve štítu.

S trochou nadsázky, takové domečky kreslí děti v mateřské školce. A pro dům dle návrhu OFIS architekti to není žádná urážka, naopak. On chce být obyčejný, on nechce prvoplánově exhibovat. Jeho soudobost je v detailech a transformaci některých základních schémat.