Citlivé narušení krajiny

Kateřina Cibulková
29. Srpen 2018

Každým svým realizovaným projektem zasahuje architekt do přirozeného rázu okolí, a proto ještě roste míra zodpovědnosti, kterou za svou práci nese. Toho jsou si velmi dobře vědomi členové studia, které navrhlo rodinný dům do prostředí tuzemských Alp. Budova se snaží souznít nejen s terénem, ale i s jeho složením. 


House on Golo / Architektura Krušec / 2015 / Slovinsko


Architektura Krušec je kancelář, která vznikla roku 2002  ve slovinské Lublani. Stalo se tak z popudu dvou architektů – manželů Leny a Tomáže Krušec, k nimž v roce 2004 přibyl kolega Vid Kurinčič.

 

Pokud měl dům, na který čekal pozemek obklopený ze všech stran horskými panoramaty, co nejvíce korespondovat s krajinou a zároveň být moderní, vyžadovalo to ze strany architektů velkou dávku citu. Souvislost mezi místem a stavbou nakonec našli v půdě, která tvoří zdejší terén. Její barva a vrstvy se odrážejí na stavebních blocích domu, které vznikly pečlivým odléváním betonu.

 

Celkovou strukturu tvoří tři navazující objemy různých výšek odrážející parametry terénu. Také přízemí domu má terasovitý ráz a sestává ze tří úrovní. Na nejnižší z nich se rozprostírá studovna, která je srdcem celého interiéru. Její vybavení je tvořené převážně dřevem, které kontrastuje s obnaženým betonem.