Bydlení v paneláku může být úžasné!

Pavla Kubu
3. Únor 2017

Bydlení v panelových domech je často vnímáno jako bydlení "z nouze". Přesto v nich dle statistik bydlí asi třetina Čechů. Důvody jsou dobře známé: od 50. do 90. let minulého století se jich postavilo kolem 80 tisíc a pořád se jedná pravděpodobně o finančně nejdostupnější variantu bydlení.


Autor: VZ Architekti

Užitná plocha: 75 m2

Lokalita: Praha 7 - Troja


Ač má život v paneláku svá negativa, má také mnoho výhod. Jednou z nich je bezesporu skutečnost, že byty v panelových domech se většinou dají snadno předělat k obrazu jejich majitele. Díky jednoduchosti a malým prostorám je rekonstrukce umakartového jádra dostupná a je tak možné proměnit obytný prostor téměř k nepoznání.

 

My Vám dnes představíme jeden zrekonstruovaný panelový byt, který vás jistě přesvědčí o tom, že bydlení v paneláku může mít styl a moderního ducha.

Pro kompletní rekonstrukci panelového bytu se mladý pár rozhodl z několika důvodů. Nevyhovující byla především velikost kuchyně i zoufalý stav koupelny a toalety. Také stávající rozčlenění bytu do malých místností se majitelům nelíbilo a působilo stísněně.

 

Začalo se tedy vybouráním všech konstrukcí, aby se otevřel celý prostor bytu a odkryly se tak možnosti nového uspořádání.

Centrem dispozice se stala kuchyně, která je otevřená do obývací části s jídelním koutem. Zároveň je i součástí chodby, což mělo za následek maximální využití každého volného místa pro úložné prostory, kterých není v panelovém bytě nikdy nazbyt. Najdeme zde jak spížní skříně pro potraviny, které jsou poháněny elektromotory pro lepší ovládání, tak šatní skříně pro ukládání oblečení, kabelek a bot.

 

Novou podobu získala také koupelna. Odstraněním umakartového jádra a zabráním části chodby se zvětšila a bylo možné sem umístit dvě nadstandardně velká umyvadla i vanu se sprchou. Přirozené světlo do koupelny proniká posuvnými dveřmi z mléčného skla.

Pro sjednocení prostoru v celém bytě byla zvolena podlaha z jednoho materiálu. Volba padla na tzv. marmoleum, jež vyniká měkkostí i svými izolačními schopnostmi. Světlá barevnost barevnost byla vybrána tak, aby co nejlépe ladila s odstíny dřeva, maleb a tapet v interiéru.

Nábytek se nese ve světlých a neutrálních barvách, což prostor zvětšuje a dělá pocitově vzdušnějším. Navíc neutrální barevná paleta umožňuje později celý byt ladit dle nálady do jakékoliv barvy na základě použitých doplňků - závěsů, polštářů, koberců, prostírání apod. Jedinou částí bytu, kde se objevuje tmavší barva, je obývací koutek. Její použití zde navozuje pocit intimnosti a příjemné uzavřenosti.

 

Pohledová část nábytku včetně kuchyně je provedena v dřevěné dýze z běleného a přirozeně zbarveného dubu v kombinaci s HPL laminátem v polomatné bílé barvě. Pracovní deska v kuchyni je vyrobena z umělého kamene tzv. GETACORu.