Chaloupka jako z pohádky ve Žďárských vrších

Pavla Kubu
1. Únor 2017

Roubenky jsou půvabná tradiční stavení typická především pro podhorské a horské oblasti. Bydlení v nich stále láká, a proto v posledních letech přibývá v české krajině nových roubenek. Lidé si je pořizují k rekreaci, ale i k trvalému bydlení. Jsou symbolem klidu, pohody a harmonického života v souladu s přírodou. Dnes Vás zveme na návštěvu jedné z nich: nádherné nové roubenky stojící uprostřed vesnické památkové rezervace, která svým pojetím vyjadřuje úctu k tradicím a mnohaletým zkušenostem našich předků.


Autor: Maviom Architekti

Lokace: Krátká, okres Žďár nad Sázavou, Česká republika

Realizace: 2014


 

Nová roubenka byla postavena na místě tradiční stavby, která byla bohužel v tak neutěšeném stavu, že musela být téměř celá zbourána. Hlavní snahou architektů tedy bylo přirozeně navázat na starou roubenku a zachovat její původní ráz. Při stavbě byly využity tradiční technologie, materiály i jednotlivé prvky typické pro tento region. Chalupy by totiž měly vypadat tak, jak je v místě zvykem, což je často regulováno stavebními úřady a památkáři.

Vnitřní uspořádání roubenky respektuje tradiční schémata, která přizpůsobuje současným potřebám. Interiér je kombinací tradičních a netradičních prvků a snaží se vyhnout oběma extrémům - autentické historizují podobě i zcela modernímu interiéru postavenému na kontrastu. Výsledkem je příjemně působící i funkční prostor naplněný vůní i teplem dřeva.

 

Sdrcem roubenky jsou nádherná kachlová kamna v hlavní obytné místnosti. Jejich sálavé teplo podobné hřejivým slunečním paprskům celou stavbu rychle a příjemně vyhřívá. Kamna zároveň mohou posloužit i jako sporák nebo trouba. Lavice umístěná vedle přímo svádí k příjemnému posezení s šálkem horkého čaje (či svařáku) v ruce. Příjemný pocit tepla a útulnosti ještě zvyšuje všudypřítomný dřevěný nábytek i podlaha.