Sváteční interiér historického bytu na Starém městě

Pavla Kubu
28. Srpen 2018

Staré činžovní byty mají své osobité a jedinečné kouzlo. Většinou se mohou pyšnit vysokými stropy, prostornými místnostmi, a když máte štěstí, také původní dřevěnou podlahou.

 

Byt ve starém činžovním domě na Starém městě měl ještě něco navíc. Po zdařilé rekonstrukci, během které se povedlo zachovat jeho historický ráz, zde vznikl velmi osobitý a příjemný obytný prostor se špaletovými bíle natřenými okny, na zakázku vyrobenými vestavěnými skříněmi v ložnici a minimalistickou kuchyňskou linkou. Zbývalo již interiér "pouze" zútulnit a připravit pro občasné pobyty majitelů, kteří jinak bydlí na okraji Prahy a byt využívají při výjímečných příležitostech.


Autor: Jana Vařechová Holoubková

Lokace: Praha, Staré město


V interiéru se potkává minimalismus s historizujícími prvky ve vyváženém poměru, takže výsledný dojem nepůsobí chladně ani přezdoběně. Převažují zde tlumené přírodní odstíny, které sahají od různých odstínů šedé přes světle šedou až po grafitovou. Harmonii neutrálních odstínů občas naruší drobný výraznější akcent např. červený proužek na porcelánu.

 

Tato výchozí paleta je doplněna o teplé tóny přírodního dřeva, díky kterému prostor nepůsobí příliš sterilně ani neosobně. Pozornost si jistě zaslouží výrazná knihovna z teakového dřeva v kuchyni nebo originální zajímavě tvarovaná svítidla z přírodní dýhy v předsíni.

 

Designérka se snažila navodit v bytě jistou starosvětskou atmosféru, což se jí podařilo především vhodným výběrem nábytku. Krásné historizující židle, křesla, pohovka a především velkolepá na míru zhotovená postel s nebesy nás posouvá v čase daleko zpět do minulosti. Tento dojem ještě umocňují vhodné doplňky jako např. krásné porcelánové nádobí i klasická papírová tapeta v chodbě. Vše je zkombinováno se současnými a tvarově jednoduššími prvky, což vytváří zajímavé kontrasty.

 

Ačkoliv zařídit interiér v historizujícím stylu tak, aby nepůsobil kýčovitě, nebývá snadné, zde se to povedlo díky vkusu a citu designérky na jedničku.