Kuchyně oděná do modrošedé

Pavla Kubu
23. Leden 2017

Kuchyně je v naší zemi ještě stále především výsostným územím žen. A většina z nich jednoho dne zjistí, že kuchyně by potřebovala rekonstrukci. Může to být z důvodu opotřebování jednotlivých součástí nebo se prostě léty "jen" okouká. Také kuchyně paní Olgy byla už dost poničená a působila smutně. Oslovila proto designérku Leedu Abrtovou a spolešně se pustily do práce na obnově.

 

Nakonec se ukázalo, že přestavba bude radikálnější, než se původně plánovalo. Začalo se doslova od podlahy. Ta nová je z třívrstvého dubového dřeva a krásně zatepluje celý prostor kuchyně, kde jinak převládají spíše chladnější odstíny. Nové dvoukřídlé dveře oddělující kuchyň od obývacího pokoje se staly ozdobou celé místnosti a příjemně dokreslují její snovou atmosféru.

 

Kuchyňská linka je provedena v barvě "mastic", což je velmi originální a příjemný odstín. Slovo mastic vychází z francouzského slova tmel, kterým se dříve tmelila okna. Tato barva je tedy něco mezi barvou jílu a mírně zelenkavou. Zde ji ještě ozvlášťňuje lehká šedá patina vystupující na hranách skřínek.

 

Ve využité paletě barev hraje klíčovou roli modrá. Najdeme ji na nádherných italských obkladech v modrošedých odstínech za kuchyňskou linkou a také na překrásné tapetě od firmy Eifinger, která zdobí stěny. Styl anglického venkova zde velmi příjemně dotváří také poniklovaná stropní svítidla a šedé plechové nad jídelním stolem.