Dům pošťáka Andora

Pavla Kubu
22. Srpen 2018

Je skvělé zdědit nádherný starý dům s jedinečnou atmosférou. Ještě lepší je dokázat ho přetvořit v útulné bydlení způsobem, který by nezničil jeho zcela specifickou duši. A to se majiteli této stavby s pomocí architektonického studia Kissmiklos podařilo na jedničku. Vznikl tak originální interiér odkazující na staré pošťácké časy.


Autor: Kissmiklos

Lokace: Mátraszentimre, Maďarsko


Majitel zdědil dům po bratrovi své babičky, který byl poštmistrem na místní poště. To se stalo pro designéry hlavním vodítkem i inspirací při zařizování interiéru. Bohužel původní nábytek se většinou nedochoval, přesto se autorům návrhu podařilo nalézt kousky obdobného charakteru, které ladí s celkovým pojetím interiéru. Společně s mnohými dekoračními předměty a doplňky odkazujícími na pošťáckou minulost dřívějšího obyvatele domu zde vytváří atmosféru dávno uplynulých časů.

 

V celém prostoru prolíná moderní design a estetika s původními prvky.  Mnohé předměty denní potřeby byly obnoveny a mají zcela netradiční nové funkce. Krásné staré cedníky nyní slouží jako originální svítidla, zatímco lžíce se staly zajímavou ozdobou kuchyňských dvířek. Ze všech koutů doslova dýchá originalita a zároveň čistota severských interiérů. Převládající světlé barvy vhodně doplňuje zelená ve velmi decentním odstínu, která se objevuje na křeslech a výrazné skříni s poštovními motivy.