Návrat do japonské divočiny

Pavla Kubu
25. Srpen 2018

Uprostřed hustých lesů v japonské prefektuře Tochigi vyrostlo opravdu netradiční teepee. Region Nasu, kde se stavba nachází, je oblíbeným víkendovým letoviskem ležícím uprostřed nádherné nenarušené přírody. Snahou architektů tedy přirozeně bylo minimalizovat dopad na přírodní prostředí a vyhnout se zbytečnému kácení. Přizpůsobili proto tvar i umístění budovy okolnímu prostředí. Zrodila se tak nádherná stavba připomínající svým uspořádáním tradiční japonská obydlí lidí z kultury Jomon.


Autor: Hiroshi Nakamura & NAP

Lokace: Tochigi Prefecture, Japonsko


 

Vzhledem k tomu, že lokalita se nachází uprostřed hustých lesů, byla původním plánem architektů stavba s vysokým stropem, která by do interiéru přinesla potřebné světlo. Ukázalo se ale, že by toto řešení bylo velmi náročné na provoz klimatizace a navíc by vnější stěny narážely do větví okolních stromů. Proto se rozhodli eliminovat zbytečný prostor a výšku stropu našikmo snížit tak, aby odpovídala využití místností a zároveň obyvatele domu nijak neomezovala. Strop sestupuje jako stan a vytváří příjemný obytný prostor přirozeně ukotvený v objetí okolních stromů.

 

Uspořádání vnitřních prostor evokuje životní styl starých národů. Lidé sedávali blízko sebe podél nízkých zdí nebo se shromažďovali kolem ohně či stolu stojícího uprostřed místnosti. Je to krásný příklad toho, jak může architektura příznivě ovlivnit zvyky lidí a posílit rodinné vazby. Také zde se rodina soustřeďuje kolem malého stolu v místnosti s krbem, který poskytuje světlo a teplo jako za starých časů. Čisté a lehké charisma bílých šikmých stěn umocňuje přirozenou krásu dřevěných podlah i nábytku a nenechává nikoho na pochybách o harmonii zdejšího života v lůně lesa.