Je výhodné se zamilovat do souseda

Kateřina Cibulková
22. Srpen 2018

Všeobecná touha po přidané hodnotě, po příbězích stojících za produkty a výtvory lidské činnosti, byla v případě tohoto bulharského bytu naprosto přirozeně naplněna. Pohádku, která dala vzniknout jednomu skromnému království, napsala souhra životních náhod a samozřejmě v ní nechybí ani láska. 


 The LOVE Project / ALL in Studio / Sofie / 2015


 

Architekt a interiérový designér Pavel Yanev se rád se věnuje projektům, které nejsou bezohledné vůči životnímu prostředí a pomáhají měnit okolí. V případě zakázky, na které pracoval v hlavním městě Bulharska, se mu dostalo příležitosti stát se součástí velkého kroku dvou lidí, kteří se rozhodli navzájem propojit své byty a tím i osobní životy.

 

Za základní cíl byl vytyčen požadavek vytvořit světlý byt o celkové rozloze 100 metrů čtverečních, zařízený moderně funkčním nábytkem, z velké části vyrobeným na míru. Žádoucí bylo také velké zastoupení přírodních materiálů a v neposlední řadě také jeden z omezujících faktorů – rozumná cena. 

 

O tom, že dva je lepší než jeden, svědčí fakt, že se podařilo všechna očekávání úspěšně naplnit. Původně samostatné jednotky se perfektně doplňují: Okna orientovaná na jih přinesla do celého interiéru světlo, které druhá část postrádala. Spojení také umožnilo vytvoření podélného průhledu, který celému prostoru lichotí a dodává dojmu, že je mnohem větší než ve skutečnosti. 

Vyjít vstříc potřebám obou znamená obsáhnout prostor pro jeho i její koníčky. V obývací hale tedy nechybí lampička, která se otočí o 360 stupňů a je kdykoli nachystána být po ruce čtenáři, ani odpovídající zvuková aparatura pro poslech hudby. 

Připravený dětský pokoj předvídá další šťastné pokračování příběhu.