Modrá v Ženevě

Tomáš Čech
3. Březen 2016

Byt ve švýcarské Ženevě je evidentním příkladem rčení, že méně je mnohdy více. Architekti ze studia b29 architects jen podtrhli již existující kvality a nechali vyniknout geometrii prostoru.


Autor:  b29 architects

Realizace: 2015

Plocha: 70 m2

Místo: Ženeva I Švýcarsko


Stávající forma byla takřka kompletně zachována. Do ní pak byly vloženy jednotlivé architektonické prvky, které fungují jak samy o sobě, v podobě solitérů, tak ve vzájemném spojení. Veškeré detaily jsou tvořeny za pomoci omítaného dřeva, které sjednocuje celý interiér. Tvůrci chtěli prokázat, že není potřeba razantních změn, že není potřeba formu měnit. Pokud jste schopni její působení citlivě moderovat, stačí drobnosti.

 

„Jak moc zásadní musí být proměna, aby jí skutečně byla? Je nutné popřít dosavadní stav? Je nutné měnit, nestačí rozvíjet? A jak přesvědčit klienta, že má investovat peníze „jen“ do něčeho zdánlivě nevýrazného?“

Prostor a jeho působení byly základními elementy návrhu. Veškeré povrchy a detaily jsou řešeny stejným materiálem – omítnutým zdivem. Ještě více tak působí geometrie a vzájemné vztahy.

Patro je v podstatě volnou plošinou ve výšce. Není prakticky omezena. Na jedné straně volně pokračuje ve venkovní terasu, na druhé straně ji lemuje subtilní skleněné samonosné zábradlí.

Oproti čistému a lehce působícímu prostředí všech pokojů tvoří kuchyně naprostý opak. Čistě modrý prostor tvoří jakousi jeskyni mezi denní a noční zónou. Snad odkaz k minulosti?

Někdy lze na prostém oknu najít více detailů a umění než v ledajakém bytu. Ať už se jedná o původní kování nebo lehkost dřevěného rámu. To dnešní plastové okno nikdy nenabídne...

Vstupuje se prakticky rovnou do obytného prostoru. Z něj je možné postoupit prakticky jen do jediné místnosti a tou je kuchyně. Netradičně přes ni se lze dostat do noční – soukromé části bytu. Ložnice je doplněna o hygienické zázemí.

Propojení obou pater je nesmírně intenzivní. Vrchní plocha totiž není nad obytným prostorem, ale spíše vedle něj, jen ve vyšší úrovni. I následné napojení na terasu je přerušeno jen minimem zábran.