Chytrý kompromis mezi chalupou a moderním bydlením

Pavla Kubu
29. Leden 2017

Udržovaný prostorný dům a zahrada se vzrostlými stromy jsou vždy dobrým základem pro zdařilou rekonstrukci. Tak to bylo i v případě rodinného domu ve Střelicích u Brna. Jeho majitelé prostory využívali jak pro bydlení, tak jako sídlo rodinné společnosti. Po čase se ale rozhodli, že oddělí práci od domova a budou dům využívat pouze pro bydlení. Bylo jim jasné, že tak zásadní změna vyžaduje mnohé úpravy a rozhodli se tedy pro spolupráci s architekty. Pod jejich rukama nebyly prostory pouze přizpůsobeny pozměněné funkci domu, ale citlivou rekonstrukcí se proměnily v krásné, přirozené a praktické bydlení.


Autor: Martin Kožnár, Jiří Bíza

Lokace: Malá stránka, Střelice, Česká republika


 

Od začátku bylo jasné, že dům má velký potenciál, který ale zůstával z velké části nevyužit. Místnosti byly rozdělené velkým množstvím příček a zdí, proto působily velmi stísněně. Zároveň zde chybělo přirozené světlo i přímý kontakt se zahradou. Na druhou stranu ale stavba i zahrada nabízela některá příjemná zákoutí, kterých architekti vhodně a citlivě využili v rámci nového uspořádání.

Dispozice domu je rozdělena chodbou, která odděluje společenskou a klidovou část domu. Na západní straně se nachází hlavní obytný prostor sestávající z kuchyně, jídelny, obývacího pokoje a pracovny. Vše je propojeno, ale zároveň rozčleněno do přirozených celků, které spolu vzájemně komunikují. Do východní části dispozice byly umístěny tři obytné pokoje, na sever rodinná koupelna, prádelna a pokoj pro dceru a na jižní straně je ložnice a pokoj pro syna.

Interiér se podařilo krásně prosvětlit i zpřehlednit a působí velmi uklidňujícím a harmonickým dojmem. Tento pocit podtrhuje kombinace bílé omítky a dubového dřeva, která prostupuje celým domem. Vnitřní prostory byly maximálně otevřeny do zahrady a na rozšířeném zápraží dokonce vznikla malá terasa s krbem.

 

Zahrada plná vzrostlých stromů zůstala zachována a poskytuje mnoho příjemných zákoutí pro relaxaci i posezení s přáteli. Z jejího prostoru si ukrojila pouze přístavba obývacího pokoje a pracovny, kde jsou hned za okny kmeny mohutných borovic.