Dům s červenými dveřmi

Tomáš Čech
27. Únor 2016

Do ulice vstupuje s respektem k okolí a zároveň se ji snaží rozvíjet. Ohleduplnost ke kontextu využívá ve svůj vlastní prospěch. Dům podle návrhu architekta Vojtěcha Hybnera navíc získal svůj název, Babu, podle jména čtyřnohého člena domácnosti. Jednoduše příjemně netradiční projekt!


Autor: Archport I Ing. arch. Vojtěch Hybler

Studie: 2011 - 2012

Realizace: 2012 - 2013

Užitná plocha: 103,5 m2


Původně měla na pozemku stát polovina jednoduchého dvojdomku se dvěma podlažími. Každá část se však vyvíjela trochu jiným směrem a nakonec ani nedosáhla druhého patra. Rekonstrukce by musela být tak zásadní, že se do ní investor společně s architektem nepouštěl a rozhodli se objekt odstranit a nahradit novým.

 

Vznikl dům stojící na ploše pouze 64 m2. Od svého původního „bratra“ poodstoupil a naopak se posunul až na druhou hranu pozemku. Objem zde přímo přechází v plochu plotu, respektive spíše hraniční zdi, a je tak zajištěno dostatečné soukromí v zahradě. Dvě jednoduchá podlaží se točí okolo centrální galerie prostupující až po střechu, kde je díky zalomení střešní roviny prosvětlena rozměrným světlíkem. Dynamické řešení „páté fasády“ domu je dáno snahou autorů navázat co nejvíce na okolní zástavbu. Pultová střecha směrem do zahrady drží úroveň souseda na jedné straně, střecha směrem do ulice pak úroveň souseda na druhé straně.

 

Konstrukce domu je řešena formou dřevostavby postavené na železobetonových patkách.

 

„Jak přistupovat ke svému okolí? Jak moc se mu podřídit a jak moc jej následovat? Anebo se máme řídit vlastními pravidly? Jak vybalancovat vlastní touhy s respektem a je respekt povinný? A je vždy žádoucí?“

Čelní fasádě domu dominují červené vstupní dveře, jasný symbol vchodu do domu. Dále jsou zde dvě jednoduché linie oken a světlík do vnitřní galerie v druhém plánu. Dynamické tvarování střechy z tohoto místa není patrné. Od ulice je stavba oddělena jednoduchým průhledným plotem. To podporuje její stále ještě přežívající obytný charakter.

Na místě domu Babu stál původně stejný objekt, jaký vidíme v popředí. Z důvodů zmíněných výše byl odstraněn a nahrazen novou stavbou. Tvarování hmoty se snaží co nejvíce navázat na své okolí, a tedy respektovat obě úrovně. Využívá k tomu spojení dvou pultových střech. Jedna nižší, v přední části domu se obrací k nižší původní zástavbě. Rovina směřující do zahrady pak svou výškou, dosahuje hladiny 8 m, přebírá úroveň danou novou červenou budovou. Vznikla dynamická linka zakončující stavbu a zároveň umožňují intenzivní prosvětlení středních částí interiéru.

Směrem k většímu sousedovi objem domu, respektive fasáda, volně přechází do plotu, respektive do hraniční zdi. Toto řešení zajišťuje absolutní intimitu pro zahradu domu, která byla majiteli vyžadována. Sousední budova je využívána jako administrativní a pohybuje se zde tedy poměrně velké množství cizích lidí, ne jen běžní sousedi.

Tvář domu směrem do zahrady působí velmi jednoduchým dojmem. Je zde pouze velkorysé okno do obytného prostoru a malé okno do pokoje v patře. Schody vedoucí na terasu prozrazují, že pozemek není zcela rovný a svažuje se směrem do zahrady.

V obytném prostoru v přízemí je nosná konstrukce domu symbolicky propsána až na povrch. V podobě rozměrné knihovny. Při takovém pohledu vždy zaplesám. Vynechání prostoru pro obraz je pak jen krásným detailem. Ostatní mobiliář je pak volně umístěn v prostoru.

Hranice mezi jednotlivými zónami prakticky neexistuje, kuchyni tvoří vlastně jen samotná linka. Horizontální okno zajišťuje nadbytek světla na pracovní lince a prospívá pocitu prostornosti. Ústředním bodem celé místnosti je pak jídelní stůl. Vzhlede k celkovým rozměrům domu je velmi prostorný a použité materiály mu dodávají důstojnost.

Komunikace vertikální, tedy mezi patry, i v rámci samotného druhého podlaží je řešena skrz galerii. Ta ve skutečnosti není příliš prostorná, právě naopak. Celou věc však naprosto mění její převýšení a prosvětlení díky oknům ve zlomu střešních rovin. Rázem vznikl prostor s parametry, za které by se nemusela stydět ledajaká opravdová galerie.

Dům sám o sobě vlastně není příliš velký. Vnější rozměry jsou 8 x 8 m. Za vstupními dveřmi najdeme malé zádveří a trochu diskutabilní vstup do obytného prostoru. Zde se myslím nachází nejslabší místo projektu. Přijde mi, i když respektuji prostorovou úspornost, trochu nedůstojný. Když ovšem projdete tímto slabším místem, vaše oko již nic rušit nebude. Místnost je kompaktní a příjemně prosvětlená. Schodiště do patra je tak trochu schováno za rohem. Je zde ještě malá pracovna jako bonus.

Druhé patro je prakticky zařízeno pro bydlení dvou lidí. Na jedné straně ústřední galerie, směrem do zahrady, je malý hostovský pokoj a hlavní ložnice. Na druhé pak šatna s průchodem do koupelny. Elegantní a jednoduché – nic víc není třeba.