Jeden pokoj, více dětí. 7 tipů pro sourozenecké pokoje

Inna J. Serba
10. Leden 2017

1. Rozdělení

Jestli je to aspoň trochu možné, pokuste se oddělit spací prostor od pracovního (či hracího). Takto lze zařídit i dva pokojíčky pro tři děti – jeden jako společná ložnice, druhý sloužící pro společné hry a práci do školy.

Chytré řešení pro 3 slečny - ložnice oddělená od ostatního prostoru. Důležitou roli hraje barevnost a dekorace, aby se děti v pokojíčku cítily dobře.

Jiná ukázka odděleného prostoru - hrací plocha je "v patře", dole je spací a pracovní část.

2. Chytrý nábytek

Ať už je to menší pokojík pro dvě děti nebo je potřeba přistýlka pro příležitostné hosty, zvolte ten správný „chytrý“ nábytek. Vysouvací přistýlka může sloužit jako plnohodnotná postel a přes den nezabere žádné místo. Další výhodou takového nábytku je chytře vymyšlený úložný prostor pro vše potřebné – hračky i knížky. Každý schůdek může být zároveň zásuvkou. 

3. Společný růst

Dnes už není na překážku, když sdílí pokoj starší a výrazně mladší sourozenec. Naopak, společným obýváním pokojíčku si mohou být bližší. Stačí, když vsadíte na správný nábytek pro obě děti, může být i rostoucí, a doladíte barvami a doplňky, které se budou hodit pro oba. 

I menší dítě může mít velkou postel. Boční zábrany proti spadnutí zajistí bezpečný spánek.

4. Palandy

Nejjednodušším způsobem, jak umístit do jedné místnosti více postelí, je volba patrové postele. A pozor, nemusí být jen dvoupatrové. Pokud vám to prostor dovolí, můžete nad sebe umístit i tři lůžka. A děti takové spaní milují! Kdo dnes spí nahoře?

Palandy lze doplnit závěsy a poskytnout dětem další míru soukromí nebo nápadů na hraní.

Pokud máte doma vysoké stropy, můžete se pustit do třípatrového lože. 

Každá část je maximálně využitá.

5. Neutrálně

Pokud mají pokojíček obývat chlapec a dívka,  nebo spolu bydlí starší a mladší sourozenec, nejjednodušší je zvolit neutrální barvy a styl, zkuste např. jasanové dřevo nebo jemný odstín terakoty.

6. Mají svůj styl

Starší děti už si chtějí určovat samy, jak by měl jejich pokojíček vypadat. Proto se připravte na míchání stylů, barev a dekorací. Což ostatně ničemu nevadí, naopak.

7. Kluk a holka

I jeden pokoj může působit jako dva oddělené pokoje. Stačí místnost šikovně rozdělit a přidělit každému dítěti svůj prostor a úložné prostory. Takto mohou spolu žít i věkově vzdálenější sourozenci či chlapec s dívkou bez větších potíží.

Pokud nepochodíte s neutrálním zařízením pro svá zlatíčka, zvolte opačnou variantu. Každému zařiďte jejich prostor výrazně, aby každý poznal, kdo je kde pánem.