Jak proměnit starou chalupu v moderní a zachovat její půvab?

Pavla Kubu
26. Leden 2017

Rekonstrukce staré chalupy je vždy pro architekta i majitele velkou výzvou. Jak to udělat, aby chalupa neztratila své původní kouzlo, ale zároveň se proměnila v útulný domov se vším potřebným komfortem? Pojďme se dnes inspirovat jednou zdařilou rekonstrukcí staré chalupy se stodolou nacházející se v malebné vesnici Mladotice v údolí řeky Doubravy.


Autor: Jitka Macáková

Lokace: Mladotice, Ronov nad Doubravou, Česká republika


Dvě protilehlé budovy venkovského stavení byly ve špatném technickém stavu a plné nejrůznějších kutilských výtvorů uchovávaných s přesvědčením, že by se v budoucnu určitě mohly hodit. Muselo se tedy začít vyklízením a až poté mohla být zahájena samotná rekonstrukce. Bylo potřeba dům celkově prosvětlit, propojit se zahradou, využít půdu pro bydlení a propojit ji s přízemím.

Střecha zůstala původní a pouze se přeskládala. Vnější vrstvy fasády byly sjednoceny bílým vápenným nátěrem a stará špaletová okna byla nahrazena novými replikami. Venkovský ráz původních staveb tak zůstal zvnějšku zcela zachován.

Část stěny hlavní budovy byla vybourána a nahrazerna velkým oknem krytým dřevěnými posuvnými okenicemi. Díky tomu prochází do interiéru dostatek světla a zároveň se otevírá krásný výhled do dvora i krajiny.

 

Hlavním benefitem tohoto řešení je ale přímé propojení obytného prostoru se zahradou a terasou.

V přízemí vznikla velká obytná kuchyně, jejíž hlavní dominantou se stala nová kachlová kamna. Další vybavení kuchyně tvoří velký stůl s osmi židlemi a na míru vyrobená masivní linka se sporákem a policemi. V rohu nechybí kouzelná komoda.

 

Nový nábytek byl zhotoven ze starých prken ze stodoly. Některé staré kousky nalezené při vyklízení se opravily a zrepasovaly. Dále tak mohou sloužit svému původnímu účelu a znovu získanou krásou upomínat na venkovský charakter stavení.

Po masivním dřevěném schodišti lze vystoupat do podkroví, kde vznikly dvě útulné ložnice osvětlené střešními okny. Jsou provedeny v čistém jednoduchém stylu.

 

Pohádkovou atmosféru zde dotváří bílé prkenné obložení stěn. Vypadá sice jako původní, ale prkna jsou nová. Právě díky bílému nátěru se povedlo hezky sjednotit staré a nové konstrukce.

 

Velmi nápaditě byly vyřešeny šatní skříně, které jsou zabudovány do štítové zdi. Útulnou atmosféru celého prostoru dokresluje dřevěná podlaha.

V protější budově, která dříve sloužila jako vejminek a chlívek, našel svoje místo pokoj pro hosty a letní jídelna. Prostor bývalého vejminku ozvláštňuje klenutý strop a dodává mu kouzelnou atmosféru královské hodovní síně. Stěny a strop byly pouze nabíleny a místnosti vybaveny zrestaurovanými kusy starého nábytku.

Nádherná prostorná stodola s dřevěnými vraty nabízí dostatek prostoru pro pořádání večírků a dalších společenských akcí. Byla pouze drobně stavebně opravena a vyčištěna. Prostor stodoly ozvláštňuje starobylý křišťálový lustr po dědečkovi.

Čtěte také
Komentáře
jan černý
Jen jsem vám chtěl říct, aby jste tu registraci s vyskakovacím oknem, za které se 100x omlouváte, strčili do prdele, do prdele a úplně do prdele.