10krát okno, které vládne interiéru

Kateřina Cibulková
15. Duben 2016

Okno není jen skulinou ve fasádě, kterou do interiéru proudí světlo. Jedná se o objekt, který má v architektuře neuvěřitelnou sílu. Od doby, kdy moderní technika a technologie umožnily výrobu velkoformátových skleněných ploch, se odkryly nekonečné možnosti osvěžující průhlednosti.

 

Okno je prostředníkem mezi vnitřním a vnějším prostorem. Způsob, jakým spolu tyto dvě složky komunikují přitom často odráží i vlastnosti a přání obyvatel domu. Může naznačit, jak moc jsou otevření, nebo naopak uzavření, jak velkou úctu chovají vůči svému okolí, zda je zajímá více dění v sousedství, nebo raději upřednostní střežení vlastního majetku a soukromí skrze skleněnou plochu orientovanou do zahrady.

 

Ne vždy je možné se rozložením oken zabývat tak detailně, aby perfektně vystihlo jak funkční, tak symbolickou rovinu umístění. Celkovému vyznění scény, na jejímž pozadí se má odehrávat děj našich životů, ale může výrazně prospět. Pomůže načerpat energii z přírody, nebo naopak odpoutat pozornost od nelichotivého okolí, zatímco ji nenásilně nasměruje jinam.

O pozitivní začátek dne se postará energie, kterou si vpustíme do ložnice. První sluneční paprsky nebo výhled na zasněžené stromky povzbudí některé více, než silná káva. Bát se velkých oken v pokojích nemusíme, ani co se soukromí týče.

 

Orientace směrem dovnitř pozemku je bezpečná a navíc se dá průhled vždy regulovat pomocí závěsů, které ovšem musí být patřičně lehké, aby hře světla nezamezily úplně.

Dřevo uvnitř, dřevo vně – materiálová identifikace interiéru a exteriéru navozuje harmonický pocit sounáležitosti.

Vedle orientace okna je neméně důležitá i kompozice, ve které je umístěné a provedení rámu, skrz něž vnímáme exteriér jako oživenou krajinomalbu. Pravidelný rastr ohraničení tabulového skla nápadně promlouvá do designu a podporuje minimalistické vyznění prostoru.  

Dominantní nemusí vždy znamenat gigantické. Také malé okno dokáže upoutat a zastat roli až uměleckého objektu ladícího s ostatními interiérovými doplňky.

Idylického bydlení v krásné krajině je zapotřebí využít plnými doušky, nejlépe prostornou terasou. Rozjímání na takovém místě přinese zralé odpovědi na mnohé otázky včetně té, která se ptá na význam propojení člověka a jeho okolí. Sami jsme sice strůjci svého štěstí, naše domovy nám ale mohou pomoci v tom, abychom nezapomněli, co vše pro nás tento pojem znamená.