Vzhůru ke svobodě v dvoupatrovém střešním bytě

Kateřina Cibulková
25. Únor 2016

Vytyčit si za cíl navržení bytu s výjimečnými světelnými podmínkami není v Tel Avivu nic nesplnitelného. Obzvláště pokud k interiéru náleží také terasa rozprostírající se na jedné třetině celé plochy. Hlavní roli slunečních paprsků v dvoupatrovém střešním bytě doplňuje hra přímek – lan, na nichž spočívá velká část nábytku.  


 Toledano +Architects / 2015 / Tel Aviv


 

Základní koncepce členění prostoru spočívá v oddělení části určené klidnému odpočinku rodičů a divoké hře dětí. Zároveň ale nemělo v žádném případě dojít k vzájemné izolaci a mělo být možné kouzlo dočasného soukromí kdykoli zrušit. Tento zdánlivě protichůdný požadavek nakonec splnila série modulárních prvků v podobě posuvné příčky, či rozložitelného stolu.

 

Z materiálů se ke slovu dostaly beton a kov, jejichž strohost je kompenzována neméně zastoupeným dřevem. Díky této kombinaci mohlo dojít k vytvoření velice moderního, ale přesto útulného zařízení. Podíl dřeva výrazně stoupá na terase, kde s jeho použitím vznikla rozsáhlá pergola. Díky úžasnému venkovnímu mobiliáři, dostatku rostlin a především vhodnému podnebí oblasti byla vytvořena oáza, která klientům slouží 9 až 10 měsíců v roce.