Jak se bydlí v bývalé zahrádkářské kolonii na okraji Bratislavy?

Pavla Kubu
23. Leden 2017

Majitelé pozemku v bývalé zahrádkařské kolonii na okraji Bratislavy se rozhodli na tomto místě postavit dům. Místo se mohlo pyšnit příjemnou atmosférou jižně orientovaného mírného svahu. Na druhou stranu bylo třeba přizpůsobit se úzké parcele i okolní poměrně husté zástavbě, a to především s ohledem na soukromí obyvatel domu a prosvětlení interiéru. Čekal je tedy náročný úkol. Najít šikovné architekty, kteří se popasují s výhodami i nevýhodami místa a postaví zde praktický a moderní dům. A to se jim povedlo na výbornou.


Autor: PLUSMINUSARCHITECTS

Lokace: Vrakuňa, Bratislava, (SK)

Velikost: 260 m2


Z pohledu z přilehlé cesty vypadá dům jako jednopodlažní jednoduchá stavba. Ve skutečnosti má ale budova dvě úrovně vzájemně posunuté o výšku půl poschodí. Její minimalistické vzezření příjemně doplňuje obklad z cedrového dřeva. Vzrostlé stromy a zeleň byly perfektně začleněny do celkové kompozice a hrají zde nenahraditelnou roli.

Celý interiér se nese v tónech bílé, šedé a černé barvy. Pouze místy ho doplňují další barevné prvky například v podobě zelenkavé dětské židle či oranžového křesla na terase.

 

Tato barevná paleta se výborně doplňuje s dubovou podlahou a dalšími dřevěnými prvky, které sjednocují a zútulňují prostor celého domu.

Přízemí vévodí společenská zóna zahrnující obývací zónu, kuchyni a jídelnu. Celoprosklennými stěnami je propojena s venkovní terasou a atriem s okrasnou zahrádkou. Toto řešení také přináší do prostoru dostatek denního světla a vzdušnosti.

Pozornost každého návštěvníka jistě upoutá betonový kuchyňský ostrůvek (v tomto případě spíše ostrov) se zabudovanými kamny, barovým sezením a dubovou pracovní deskou. Nejenže odděluje obývací část od kuchyně, ale také působí v interiéru velmi impozantně.

 

Kuchyňské skříňky dosahují až do výšky stropu. Jsou oděny do bílého kabátku ve vysokém lesku a poskytují dostatek úložného prostoru pro uložení veškerých kuchyňských nezbytností.

Po elegantním schodišti s originálním zábradlím dojdeme do horního poschodí. Během výstupu nás jistě zaujme designové svítidlo zavěšené na stropě horního patra a propojující obě výškové úrovně domu.

 

Po levé straně schodiště vznikla velkorysá knihovna přecházející až na galerii. Najdeme zde ložnice rodičů, dětské pokoje a koupelnu. Galerii si zabrali děti a vytvořili z ní dětské království s hernou a vlastním dětským obývacím pokojem.