Moderní architektura integrovaná do přirozeného prostředí

Pavla Kubu
2. Listopad 2018

Spahouse je projektem montrealského studia YH2 Architecture, jehož cílem je vytvořit inovativní model pro integraci moderní architektury do přirozeného prostředí. Jedná se v podstatě o dům na klíč pro novou generaci majitelů domů, kteří již netouží po tradičních srubových domech, ale zajímá je moderní design a architektura. Přitom je neláká ruch města, ale spíše klid poklidného života v přírodě. Domy se nachází v krásné venkovské lokalitě na břehu jezera Lac Supérieur nedaleko Montrealu.

 

Projekt se snaží maximálně zachovat přirozený stav daného pozemku. Vyhýbá se zbytečnému kácení a zachovává původní stromy, potůčky i stezky. Zároveň se snaží ukázat, že dobrá architektura není jen pro privilegované menšiny, ale je cenově dostupná široké veřejnosti.

 

Velkým benefitem celého rezidenčního projektu je zajištění občanské vybavenosti. Nachází se zde obchod se smíšeným zbožím, několik restaurací i nejrůznější sportovní zařízení. Ačkoliv se jedná v podstatě o venkovskou oblast, nabízí se zde pro obyvatele široká škála vyžití: tenisové kurty, hřiště na petanque, tělocvična a venkovní krby. V zimě se tu dá bruslit či jezdit na běžkách, případně zajet do cca 15 minut vzdáleného lyžařského střediska. Opomenou nelze ani možnost koupání v nedalekém jezeře.

 

Domky krásně splývají s přirozeně zvlněnými obrysy okolních hor. Přitom každý z nich je umístěn tak, aby ostatní budovy zůstaly z dohledu. Chladný beton a teplé dřevo se výborně doplňují a vytvářejí na fasádě příjemný kontrast. Velká okna v přízemí zajišťují spojení s venkovní terasou. Domek je také perfektně uzpůsoben pro založení tzv. zelené střechy nad přízemní částí budovy. V interiéru vládnou neutrální barvy šedá a bílá, které jsou příjemně zkombinovány se dřevem. Podlaha z betonové stěrky dotváří minimalistické ladění a nadčasovost celého interiéru.