Tradice a minimalismus v okouzlujícím propojení

Pavla Kubu
18. Leden 2017

Stará usedlost uprostřed ovocného sadu vypadala, že má již nejlepší léta dávno za sebou. Ovšem pouze do té doby, než se manželský pár se dvěma dětmi rozhodl vdechnout stavení nový život a přetvořit ho na víkendové bydlení.


Autor: Nacházel Architekti

Lokace: Milevsko, Česká republika


Dům si uchoval i po rekonstrukci svůj původní venkovský charakter zachováním přízemí a pevné kamenné zdi jinak zničeného domu. Na fasádě jsou záměrně ponechány zbytky starého zdiva, které jsou sjednoceny bílou barvou. Dům tak zvenku působí zcela autenticky a každého návštěvníka proto jistě překvapí moderní minimalistický interiér.

 

Všechny otvory ve fasádě jsou orientovány do zahrady a poskytují během dne dostatek světla i potřebnou otevřenost. Nově přibyla velká okna propojující vnitřek domu s venkovním ovocným sadem. Majitelé se tak mohou i zevnitř stavení kochat proměnami přírody a stromů v průběhu ročních období.

 

Propojenost vnitřního a vnějšího prostoru ještě zvyšuje betonová deska přecházející z předsíně směrem ven do zahrady, kde se stává jakousi betonovou lavicí. Majitelům tak poskytuje základní posezení v příjemném prostředí ovocného sadu.

 

Interiér je ohraničen zachovalými kamennými zdmi pokrytými bílým štukem. Prostor byl zcela nově zorganizován pomocí příček z březové překližky. Z tohoto materiálu je vyroben také nábytek náchazející se uvnitř domu.

 

Všechny pokoje jsou uspořádány podél jedné chodby vedoucím celým domem. V obývacím pokoji, kuchyni a v předsíni se chodba stává součástí místnosti, koupelnu a ložnici od ní oddělují posuvné dveře. V každé části domu došlo k různému využití materiálů, což od sebe jednotlivé místnosti odlišuje. Procházka chodbou se tak stává jakousi prohlídkou galerie rodinného života.