Dokonalá symbióza krajiny a architektury

Pavla Kubu
17. Srpen 2018

Dokonalá symbióza krajiny a architektury. Takto jednoduše by se dal charakterizovat projekt architektonického studia A.LT Architekti. Rodinný dům v Oravě na Slovensku postavený podle jejich návrhu vychází z tradiční místní architektury a působí, jakoby tu stál odjakživa. Uvnitř ale poskytuje maximální komfort moderního bydlení.

 

Design domu je inspirován lidovými stavbami na severu Slovenska typickými v odlehlých osadách tohoto regionu. Skládá ze tří částí, které zvenku působí jako samostatné budovy.  Jsou umístěny blízko vedle sebe, aby poskytly v kontrastu s otevřenou krajinou dostatečný pocit bezpečí a soukromí.

 

Při stavbě byly použity tradiční materiály jako je dřevo, kámen nebo keramické dlaždice, kterými je pokryta střecha. Obvodové stěny jsou obloženy smrkovými palubkami nabarvenými na šedo. Dvě budovy byly postaveny na podstavec oděný do místního přírodního pískovce. V interiéru vládne dřevo a jednoduchost. Podlahy jsou vyrobené z dubového dřeva nebo z leštěného betonu (v kuchyni). Obytný prostor je z přízemí částečně otevřen až do hřebene střechy a působí tak velkoryse a příjemně.

 

Stropy jsou pokryty palubkami ze smrkového dřeva, které do interiéru vnášejí teplo a vytvářejí velmi přívětivou atmosféru. Vestavěný nábytek je vyroben z vymývaného dřeva smrku, což mu propůjčuje jistou patinu. V jinak moderní kuchyni zaujmou kamna vyrobená po vzoru těch tradičních.