Vítr, země a oheň jako základní myšlenka stavby

Kateřina Cibulková
12. Únor 2016

Soukromá rezidence určená newyorskému módnímu návrháři má být oázou v kouzelném prostředí Karibiku. Aby si zde mohl dosyta užívat odpočinku, požadoval klient co největší spojení s přírodou, jejíž ráz má být patrný i v celkovém pojetí interiéru. 


CASA T / Studio Arquitectos / interiér a nábytek Brandon Troy / 2015


Vyjímečnost stavby je dána nejen jejím zajímavým vizuálním pojetím, ale především celkovým konceptem, který zahrnuje i práci s duchovními hodnotami a úctou k přírodě. Během stavby bylo na pozemku zachováno tolik stromů, kolik jen bylo možné. Některé byly začleněny do návrhu, a tak potkáváme kmen přebírající úlohu umělecké plastiky přímo v interiéru, nebo jiné, které se stávají součástí venkovních teras.

  

Vše se odehrává na půdorysu písmene T, v němž se skrývají 3 části, každá z nich věnovaná jinému živlu. Vítr, země a oheň jsou hlavními náměty kreativního zařizování interiéru domu. Rozmanitost přírodního kontextu místa je uvnitř vyjádřena používáním velice rozdílných textur a materiálů, které vůči sobě o to více kontrastují, že jsou použity v různých objemech.

  

Neméně důležitý je také exteriér domu, kam vyčnívají dvě terasy: soukromá a veřejná. Součástí domu je také bazén, který v sobě, k potěšení svých uživatelů, alespoň na chvíli pozdrží další živel, a to vodu.