Malý byt pro velké cestovatele

Kateřina Cibulková
11. Leden 2017

Apartmán o 30 metrech čtverečních navrhla v Budapešti skupinka maďarských designérů pro webovou službu zprostředkující pronájem ubytování Airbnb. Dočasný domov pro návštěvníky města vytvořila v duchu maximálně vyváženého poměru praktičnosti a komfortu.  


AIRBNB HOME POSITION Collective Budapešť 2015


 

Do úzkého malého bytu se mělo dle zadání vejít vše, co potřebují 2 turisté pro krátkodobý pohodlný pobyt. Místo pro spánek, uložení věci, odpočinek, sociální zařízení a také dostatek světla. Sami autoři přiznávají, že se nejednalo o vůbec jednoduchý úkol a práce by se dala přirovnat ke skládání puzzle. S prostorem samotným se obzvláště čarovat nedalo, a proto se pozornost soustředila na vnitřní vybavení. 

 

Multifunkční a variabilní jsou přídavná jména, která se vážou téměř se vším, co byt obsahuje. Vyvýšená postel z překližky přebírá hlavní podíl úložného prostoru v bytě. Jedná se spíše o soustavu co nejdůvtipněji seskládaných skříní a zásuvek, která díky svrchní včleněné matraci umožňuje také přespání. Tento ostrůvek je od ostatního prostoru symbolicky oddělen sítí, za níž na něj navazuje kuchyňská linka a vzniká uspořádání do tvaru písmene L. Zadní část postele obsahuje 3 skříně o rozměrech 60x60x90 centimetrů, které jsou vhodné i pro umístění ledničky nebo pračky.

 

Z balkonu čerpá optimistické světlo jídelna, přes kterou dále dopadá až na průsvitnou stěnu koupelny umístěné přímo u vchodu. Podobně své hosty provází bytem také jedna z podélných stěn zdobená systémem modulárních polic s dekorativními předměty a literaturou maďarských autorů. Na protější straně se nachází vestavěná skříň doprovázená věšákem s ramínky pro pohotové odkládání a oblékání.