Domov pro lásky na čtyřech kolech

Tomáš Čech
17. Únor 2016

Máte doma vitrínu, kam si ukládáte modely aut? Pokud jste tedy muži. Pokud ne, pak možná vaši partneři. A záleží vám na tom, jak tato skříň vypadá? A co kdyby někdo vyměnil zmenšeniny za skutečné vozy? Pak vám pomůžou jen tvůrci z kanceláře b29 architectes!


Autor: b29 architectes

Realizace: 2015

Místo: Tannay I Švýcarsko


Majitel chtěl bezpečně zaparkovat, tedy uskladnit i vystavit, své milované automobily. Architekti mu tak na prostranství za domem vytvořili soubor míst a prostorů, který se stal domovem jeho strojů. Nadzemní objekt, malá bohatě prosklená garáž, je zakončen klasickou sedlovou střechou. Ta je však na jedné straně výrazně přetažena, a vytváří tak kryté stání. Druhá část je skrytá pod zemí. Jedná se o další dvě stání, která vyjíždějí nahoru a dolu. Pozemek tedy neruší ani velké objemy, ani nájezdové rampy.

 

„Když máme cokoliv rádi, a rozhodně to nemusí být jenom automobily, zaslouží si to naši plnou péči. Pokud na ni zapomínáme, měli bychom si uvědomit, že nejenom že se špatně chováme k někomu jinému, ale chováme se přehlíživě i k našim citům, tedy nám samotným. A rozhodně není dobré ani jedno!“

Masivní přesah střechy vytváří kryté stání před garáží. Volně zastavit pak můžete kdekoliv okolo. Dokonce i nad zásuvnými „boxy“, ve kterých automobily parkují pod zem.

V prvním plánu vzhled navazuje na klasické stáje 19. století. Živí koně jsou dnes ale nahrazeny těmi pod kapotou, a tak i materiály byly použity soudobější – beton a cihly. Takto velká skla by před 200 lety také nevyrobili.

V noci svítí automobily a svítí interiér samotné garáže. Paralela s vitrínou tehdy nabírá další rozměr. Díky velkorysému prosklení, v podstatě vrata nejsou klasicky plechová nebo dřevěná ale skleněná, budova září na všechny strany.

Noční fotografie, která je obohacena o hru světel, stínů a odrazů, zavdává otázku. Nejedná se spíše než o garáž vlastně o vitrínu? A jaký je vlastně rozdíl mezi těmito dvěma pojmy? Nejde jenom o vnímání?

Samostatně stojící objekt garáže je opatřen klasickou sedlovou, přesto netradiční, střechou. Navazuje na něj pak blok dvou podzemních skrytých stání.