Před okolím se otevírá nebo uzavírá podle přání majitele

Tomáš Čech
14. Únor 2016

Dům podle návrhu ateliéru ov-a v Králově Dvoře má jedno téma: co nejméně bariér – vnitřních i vnějších. A nic na tom nezmění ani na první pohled poměrně jasná hráz fasády.


Autor: ov-a

Realizace: 2009

Podlahová plocha:  188 m2


Na svažitém kopci na kraji obce Králův Dvůr vznikl přízemní dům prostého tvaru. Sám však prostý není ani trochu. Pozemek není obehnán plotem, a tak je stavba jakýmsi volným solitérem na zeleném pažitu. Dřevěný obklad fasády dům takřka uzavírá před okolím. Ovšem jen do chvíle, než je jeho velká část poskládána a odsunuta. Následně se objeví bohaté prosklení intenzivně propojující interiér se „zahradou“. V útrobách stavby pak zažijeme snahu o co největí a co nejintenzivnější propojení všech místností. Pokoje jsou rozmístěny okolo hlavního obytného prostoru. Rozhraní soukromí je tedy omezeno pouze na dveře do jednotlivých místností. Jsou zavřené nebo otevřené.

 

„Všechny publikované domy od ov-a mají společnou vlastnost. Hranice prostorů a jejich vymezení jsou měkké a tenké. Ať už jde o do patra otevřený obytný prostor domu ve Svitavách nebo valené stropy pokojů v Sušici. Těsnost propojení soukromých a veřejných místností zde v „domě za dveřmi“ a tenké rozhraní mezi exteriérem a interiérem pak jen potvrzují, že tvůrci hledají maximální míru. Hledají hranici a snaží se ji posouvat, kam až dovedou.“

Dům je v podstatě celý „obalen“ dřevěným obkladem. Korunuje ho jen okraj střechy, tvořící prvek ne nepodobný korunní římse. Obal lze však otevřít a dům propojit s exteriérem více, než se na první pohled zdálo.

Při pohledu na část domu s obytným prostorem se již ukazuje, jak transparentní dokáže jeho fasáda být. Zároveň ale stačí chvíle a vše je v mžiku uzavřeno.

Zadní část domu již s tématem transparentnosti nepracuje tak intenzivně. Okna do soukromých pokojů mají klasický čtvercový tvar a míru intimity tak udržují na dostatečné úrovni.

Kromě variability míry propojení interiéru a exteriéru má skládací fasáda ještě jednu výhodu. Terasu lze proměnit v sice chladný, ale přesto jakýsi pokoj a obohatit tak dům o další místnost s unikátním charakterem.

Přesto, že obytný prostor vlastně není nějak velký, díky intenzivnímu propojení se zahradou působí prostorným a hlavně vzdušným dojmem.

Okolo obytného prostoru jsou rozmístěny tři bloky – technický, dětský a rodičovský. Samozřejmě i díky celkové velikosti domu je to tedy všude kousek. Kdo by chtěl potkávat své příbuzné jednou za den a neustále někam přecházet... ?