Nekonečně dlouhá zeď

Tomáš Čech
12. Únor 2016

Šli do rizika a neprohloupili. Věřili, že pod viditelnou vrstvou podlahy se skrývá tradiční keramická dlažba a ona tam skutečně byla. Díky tomu a několika dalším nápaditým řešením vytvořilo studio nook architects byt, se kterým jsou jeho noví majitelé nadmíru spokojeni!


Autor: nook architects

Realizace: 2014

Místo: Barcelona I Španělsko


Rodina oslovila architekty ještě před koupí bytu, jehož rekonstrukci zde vidíte. Požádali je o radu, který z favorizovaných mají nakonec vybrat. Rozhodnutí bylo obtížné, ale nakonec padlo a nikdo jej nelituje – ani majitelé ani architekti. Než na první pohled viditelné kvality se všichni zaměřili spíše na skrytý potenciál a vyplatilo se.

 

Původní rozdělení na mnoho malinkatých místností, z nichž některé neměly ani denní osvětlení, vzalo za své a architekti přišli s novým konceptem. Napříč celým bytem nechali umístit kovový nosník, který se stal základnou pro nové prvky. Na jednom konci pocitově dělí obytný prostor na dvě části a zároveň slouží jako lampa. V budoucnu pak může být použit pro plnohodnotné oddělení, pokud by si to majitelé přáli. Uprostřed bytu jsou pak na něj namontovány posuvné panely, které od chodby oddělují nově navržené dětské pokoje. Je tedy velmi jednoduché je s komunikačním prostorem propojovat a znovu oddělovat a využívat jej tak rozličnými způsoby. Na druhém konci bytu se pak „za nosníkem“ skrývá hlavní ložnice s vlastní koupelnou.

 

Jakýmsi zvláštním českým zvykem, možná existujícím i u jiných národů, je přesvědčení, že všechno zvládneme sami a snad jen na nejnáročnější úkoly je třeba pozvat odborníka. Ovšem i tehdy mu vlastně nadiktujeme, jak má vše vyřešit. No... není to nejlepší přístup! Mnohdy může schopnost nechat si poradit ušetřit spoustu trápení a tedy i času a peněz. Stačí jen pokora, nadhled a rozum.“

Ve světlém obytném prostoru nejvíce vyznívá odhalená podlaha z tradičním keramickým obkladem. Rozměrná okna vedou na balkón. Ty jsou v celém bytě celkem tři – kromě toho z obytného prostoru přiléhá jeden ke kuchyni a jeden k hlavní ložnici.

Kuchyňská linka je integrální součástí celé místnosti a je podle toho navržena. Kovový nosník nedělí fyzicky, ale pro pocit funguje výborně.

Chodba je zdánlivě nekonečná, ale... ! Díky jejímu propojení s domácí kanceláří a jednotlivými pokoji se však vzdálenost zdá o něco kratší.

Dětské pokoje mají okna do světlíku – tedy žádný velký výhled, ale přirozené světlo a možnost větrání zde je. Někdy je ovšem kus pravého a kvalitního umí více, než pohled o ulice.

Dveře propojující jednotlivé pokoje s komunikační chodbou jsou natolik široké, že prakticky zanikne hranice jednotlivých místností. To vše je ještě podpořeno jednotnou podlahou procházející celým bytem.

Ložnice vyzařuje jistou intimitu. Ovšem propojení s vlastní koupelnou a bonus v podobě samostatné verandy jí dodávají nesmírnou úroveň komfortu a velkorysosti.

Mnoho místností, které čas poskládal do naprosto nelogického systému. Některé dokonce neměly ani přístup k dennímu světlu. Zalomená chodba připomíná řešení 90. let v českých domácnostech.

Vstup je od obytného prostoru oddělen vlastně jen zástěnou, za kterou se skrývá domácí kancelář. Ta je volně přidružena k hlavní místnosti bytu rozkládající se podél celé fasády. K nekonečné zdi, která se dostala až do názvu článku přiléhají dětské pokoje a koupelna. Na konci bytu je pak hlavní ložnice. Podařilo se zařídit i velmi hlubokou dispozici tak, aby nikde úplně nechybělo světlo a prostor byl racionálně organizován.