Přidali dřevo a barvy

Tomáš Čech
19. Únor 2016

Tradiční dvojdomek přestavěli architekti ze studia AEIOU na vícegenerační dům se třemi rozdílnými byty. Někde něco přidali a někde ubrali. Vše pak zabalili do svěžího mixu povrchů a barev.


Autor: studio AEIOU I Ing. arch. Jan Vojtíšek a Ing. Jakub Staník

Realizace: 2014

Plocha: 244 m2


Architekti pracovali s konceptem kontrastu nového a starého a to jak v interiéru, tak v exteriéru. Nově přidané konstrukce jsou jasně přiznány a zabaleny do modřínového obkladu. V interiéru pak nalezneme příčky nedosahující až ke stropu a výraznou barevnost v nově navržených částech. Původní uspořádání v prvním patře pokračuje rekonstruovaným soudobým dělením v druhém a úplně otevřeným prostorem v podkroví. Zkrátka každá generace si vybere své.

Původní materiály, klasické zdivo a trámové stropy, doplnila lehká dřevěná konstrukce přístavby.

 

„Vícegenerační bydlení je historickým formátem, který býval naprosto logický a opodstatněný. Dnes již některé důvody pominuly, přesto však zůstává mnoho výhod. Často je to varianta, nad kterou stojí za to přemýšlet. Je zde však jedna zásadní podmínka. Musí být zachována možnost absolutní intimity a samostatnosti jednotlivých bytových jednotek. Lidé tak nemohou úplně volně přecházet a každý rozhoduje o tom, koho a kdy pustí do svého soukromí.“

Na první pohled skoro nejde poznat, že polovina dvojdomku prošla rekonstrukcí. Napoví jen kruhové okno ve štítu s výrazně vystupující kovovou šambránou. Průhledem mezi stromy na pravé straně pak lze částečně zahlédnout dřevěný přistavěný vikýř. Směrem z ulice nenajdeme nic víc.

Původní schodiště bylo zbouráno a nahrazeno novým. Díky této změně byly zajištěny samostatné vstupy do všech bytových jednotek v domě. Světlý smrkový obklad, litá podlaha a bohaté prosvětlení dokazují, že schodiště nemusí být hloupým tmavým prostorem bez atmosféry.

Nejrozsáhleji se rekonstrukce dotkla interiéru v prvním patře. Nově vzniklému obytnému prostoru uvolnilo místo několik vybouraných příček. Místnost je orientována na jednu podélnou osu. Drží se jí jídelní stůl i kuchyňská linka a navazuje na ni i uspořádání koupelny, která se skrývá za žlutou zdí v pořadí.

Relaxační a společenská zóna je umístěna v nově přistavěném výklenku. Mohli jsme jej zahlédnout na první fotografii. Koncept kontrastu rozvíjí výrazná barevnost jak povrchů, tak vestavěného mobiliáře. Místo má unikátní atmosféru díky osvětlení z obou stran – na jedné je výhled směrem k brance do zahrady, na druhé pak terasa.

Ústředním bodem koupelny je původní litinová vana, která je umístěna v kruhovém výklenku. Ten je viditelný i za kuchyňskou linkou a jeho negativ pak ukrývá jídelní stůl. Důležité je nedotažení zdi ke stropu a tedy vznik světlíku. Ten pocitově odlehčuje celé patro, ne jen koupelnu a opticky zvětšuje prostor.

Při pohledu zvenčí jsme si všimli šambrány kolem kruhového okna ve štítu. Ta „prostupuje“ až dovnitř a na interiérové straně vytváří místo pro odpočinek s výhledem ven. Příjemný a obohacující bonus.

Při pohledu ze zahrady jsou nové přístavby mnohem patrnější. Vidíme dostavbu prostoru pro schodiště v prvním patře. Ve druhém přibyl vikýř na jedné straně a malá pracovna. Největší změny nastaly v podkroví, kde nové hmoty vystupují nad původní rovinu střechy. Přístavby jsou obloženy modřínovými latěmi, které jsou navíc kladeny na šikmo. Vzniká tak netradiční dekor, který poměrně dobře koresponduje s vnitřní barevností.

Změny v prvním patře jsou pouze minimální a shluknuté do jednoho místa. Změnil se vstup do domu a nástup na schodiště. Zbytek má původní naprosto klasické uspořádání. Na velkou halu navazují jednotlivé pokoje a kuchyně. Umístění koupelny až za ní, bez jiného vstupu, se dnes už moc nevidí.

Druhé patro jsme již detailně popisovali. Vstupuje se přímo, bez chodby. Vzhledem k typu domu a fungování schodiště to vůbec nevadí. V půdorysu je jasně vidět osové uspořádání obytné místnosti. Bonus v podobě terasy potěší a nebude vás tolik mrzet, že nemůžete přímo na zahradu. Napadá mne jen jediná otázka. Kam architekti navrhli skříně...

Základní uspořádání je obdobné i v podkroví. Ovšem obytný prostor se posunul více do zahrady a zbylo místo jen pro jednu ložnici. Vše je otevřeno do krovu, pouze zmíněná ložnice ne. Nad ní je vložené patro s dalším obytným prostorem.