Piruety v pokoji

Tomáš Čech
22. Únor 2016

Svůj domov mají v Mexiku a tady, v Asturiasu ve Španělsku, chtěli mít místo pro zakotvení, když cestují po Evropě. Pro Marii Jose a Enriqua pracovali architekti ze studia PKMN architectures a vznikl prostor, který v sobě ukrývá tři byty v jednom.


Autor: PKMN architectures

Realizace: 2014

Plocha:  70 m2

Místo: Salinas I Asturias I Španělsko


Tři v jednom? To zní jako z laciné televizní reklamy nabízející masivní slevu při okamžitém nákupu. Opak je pravdou. Byt v Asturiasu může sloužit jako jednopokojové bydlení s volnou plochou o velikosti 50 m2. Taneční parket... Když pootočíte zdí/dělícím prvkem, který je vlastně oboustrannou skříní, vznikne samostatná ložnice. A když provedete stejnou akci s prvkem naproti, vznikne ještě jeden pokoj. A máte tedy klasický byt se dvěma ložnicemi - jednou větší, pro rodiče, druhou menší, pro děti nebo pro hosty.

 

„Schopnost měnit tváře a hrát několik rolí najednou je cenná, ovšem zároveň nebezpečná. Je totiž velmi jednoduché ztratit přehled o tom, která je ta hlavní – pravá podoba, a které jsou jen proměnami. Příklad bytu z pera PKMN architectures je však odlišný. Zde není přirozená podoba a jí hrané role. Zde vedle sebe existují tři rovnocenné povahy, mezi kterými si až uživatel sám zvolí. Vytvořit takovou rovnováhu není jednoduché a výsledek tedy dokazuje, že již od samého začátku vznikala paralelní uspořádání, již od samého začátku se pracovalo se schopností proměňovat se.“

Dlouhý pohled bytem k oknu je lemován vědomím prostorů po stranách. Máte pocit, že se zde skrývá mnoho dalšího, že když postoupíte dále, odhalíte další a další pohledy.

Celá stěna odjede pryč. Můžeme si myslet, že je to jako v Bradavicích nebo na jiném pohádkovém místě, ale pořád jsme ve Španělsku. Jedním pohybem tak proměníte dimenze prostoru a možnosti, které nabízí.

Přestože prostor může mít takřka nekonečné dimenze, v maximálním uspořádáni získáte až 50 m2, máte k dispozici i malá zákoutí. Třeba pro jídelní stůl.

Hmota, která je na jedné straně obývací stěnou, je z druhé strany skládací postelí s nočními stolky. Navíc je celou dobu zdí dělící prostory, která ale může stát na dvou rozdílných místech. Tedy mnoho v jednom...

Tak trochu pokoj pro děti, tak trochu pokoj pro hosty. Obecně je to kajuta, která mizí a zase se objevuje přesně podle potřeb, které v danou chvíli máte.

"Otevřené" uspořádání poskytuje maximální otevřenou plochu. Velký obytný prostor zabírá většinu bytu a je navíc ještě obohacen o dvě prostorné verandy/zimní zahrady, které na něj navazují.

Když prostor předělíte pootočením stěn, vznikne centrální podlouhlá společenská část se dvěma ložnicemi po stranách. Jediné dvě místnosti, které zůstávají po celou dobu stejné, jsou kuchyně a koupelna. To má samozřejmě své logické důvody. Je třeba poznamenat, že ať už zvolíte uspořádání jakékoliv, vždy vznikne plnohodnotná dispozici bez výraznějších kompromisů.