Dům z dřevěných cihel

Pavla Kubu
30. Leden 2017

V malé slovenské obci Lučatín byl v nedávné době postaven sympatický malý dům. Okolní prostředí jasně stanovilo limity, které ovlivnily celkový vzhled domu i jeho velikost. Přesto, anebo právě proto, se podařilo vytvořit velmi příjemné bydlení uprostřed nádherné přírody, které vychází z místní architektonické tradice.


Autor: Jaro Krobot

Lokace: Lučatín, Slovensko


Na pozemku předtím stál starší cihlový dům ve velmi špatném stavu, který musel být zbourán.  Podobný osud se nevyhnul nakonec ani staré dřevěné stodole. Na druhou stranu se tak otevřel zcela nový výhled do okolí. Nová stavba kopíruje jednoduchý půdorys i tvar původního domu. Zachovány zůstaly tři vzrostlé jehličnaté stromy a přilehlá stará kamenná zeď, které jasně poukazují na to, že se rozhodně nejedná o stavbu na zelené louce.

 

Základním materiálem využitým pro stavbu se stalo dřevo. V tomto případě se jednalo o speciální cihly z masivního smrkového dřeva, které je možno naplnit různými druhy izolací. Dřevěná část budovy včetně střechy byla postavena za pouhých pět dní! Jako obkladový materiál bylo v plánu použít dřevo ze zbourané stodoly, ale bohužel bylo v příliš špatném stavu. Palubky nakonec vyrobila místní dodavatelská firma.

 

Dispozice domu se inspirovala místními tradičními budovami a je velmi jednoduchá. Je tvořena třemi hlavními místnostmi propojenými chodbou. Na jedné straně budovy se nachází obývací pokoj, na druhé straně ložnice a mezi tyto dvě místnosti byla umístěna kuchyň.

 

Úložné prostory a technické zázemí jsou ukryté v chodbě ve dřevěném boxu. Co se zařízení a nábytku týče, opět převládá jednoduchost, která je podpořena neutrálními barvami a dřevěným obložením stěn.