Krásné sezónní apartmány v zaniklém lomu

Pavla Kubu
26. Leden 2017

Nebývá zrovna obvyklé, že by někdo vybudoval ubytování pro hosty v místě bývalého lomu. Majitelé pozemek přesto koupili již s tímto záměrem. Většinu roku žijí v Rakousku, ale léto a počátek podzimu tráví na ostrově Vinalhaven u pobřeží Maine v USA v blízkém sousedství zaniklého žulového lomu. Práve zde nechali postavit krásné sezónní apartmány pro návštěvy rodiny a svých přátel.


Autor: GO Logic

Lokace: Vinalhaven, ME, USA


Jedná se o tři malé dřevěné domky propojené venkovními terasami. Jejich design respektuje rovnováhu mezi drsnými silami větru, moře a jemnou vrstvou zeminy, která je zatím velmi křehkou oporou pro rostliny razící si cestu mezi žulovými výběžky.

 

Domky jsou proto vyzdviženy nad úroveň terénu, aby nenarušili vegetaci pomalu se vracející do dříve pro ni tak nehostinných míst. Jako stavební materiál byly použity CLT panely z laminovaného dřeva černého smrku. Jedná se o velmi efektivní a nízkonákladové konstrukční řešení.

 

Největší z domků v sobě ukrývá obývací prostor s kuchyní a jídelním koutem. Menší domky slouží pro spaní hostů a v každém z nich najdeme ložnici s koupelnou. To vše je zabaleno v jednoduché a minimalistické formě.

 

Interiér je zařízen velmi čistě a jednoduše s převládajícím dřevem a neutrálními odstíny, které jsou zárukou nadčasovosti a elegance. Tím nejpůsobivějším prvkem ovšem zůstává silné a všudypřítomné vizuální spojení s okolní krajinou, jež má přes svoji syrovost ohromné a dechberoucí kouzlo.