Přírodní pevnost v horách

Pavla Kubu
22. Leden 2017

Obklopena skalními stěnami vypadá tato nedávno renovovaná chata jako přírodní pevnost. Původní stavba byla postavena svépomocí, díky čemuž měla zcela jedinečnou duši. Hlavním přáním nových majitelů tedy bylo, aby během rekonstrukce nedošlo ke ztrátě podstaty půvabné tradiční budovy. Ovšem zároveň měl být do přestavby integrován aktuální design, moderní materiály a inovativní řešení. Opravdu nelehký úkol.

 

Jak se ho architektům ze studia Chevallier Architectes podařilo splnit, posuďte sami.


Autor: Chevallier Architectes

Lokace: Route de Coupeau, 74310 Les Houches, Francie

Velikost: 190 m2


 

Sídlo se může pochlubit vynikající místem a orientací s jedinečným výhledem na hory. Hlavní novinkou bylo přidání nového obytného prostoru ze skla a černého leštěného a lakovaného hliníku, který kontrastuje s původní dřevostavbou. Přístavba se pyšní tzv. zelenou střechou, vůbec první tohoto druhu v obci.

 

Čelní fasády jsou maximálně otevřeny slunci, zatímco na severní straně nejsou žádné otvory. Díky tomu došlo k optimalizaci využití sluneční energie na vyhřívání domu. Stávající budova byla zaizolována a zrenovována s využitím těch nejmodernějších materiálů a s maximálním důrazem na kvalitu řešení.

 

Dá se říci, že stavba má dvě odlišné osobnosti, což se projevuje také v interiéru. V původní části budovy s nízkými stropy najdeme soukromé pokoje a ložnice, zatímco moderní část obsahuje společenské prostory určené pro setkávání s přáteli a rodinou. Tato různorodost je prezentována také dvěma odlišnými vchody: jeden praktický pro rodinu a druhý, více dramatický, určený pro hosty.