Krásný výhled na centrum Prahy z bytu světového sportovce

Pavla Kubu
24. Leden 2017

Dned Vás zveme na návštěvu bytu v centru Prahy, jehož majitelem je profesionální sportovec žijící v Berlíně. Přál si najít v Praze místo s jistým genius loci a nechat ho přetvořit na víkendový byt. Nakonec se našel vhodný bytový prostor s obrovským potenciálem a překrásnými výhledy na památky Starého Města. Měl ovšem nevyhovující dispozici, a proto se rychle začalo s rekonstrukcí. Investor vložil svoji důvěru do rukou architektů z pražského studia Delicode.

 

Ze všech zdí bytu téměř dýchala historie. Zájmem architektů tedy přirozeně bylo zrestaurovat maximum možného, případně citlivě adaptovat do moderní podoby tak, aby zůstal geniusl loci zachován. Bylo nutné pořídit také nový nábytek, který se nese v jednoduchém a mimimalistickém duchu a zároveň respektuje historický ráz bytu.

 

Celým bytem prochází dřevěná podlaha v tradičním parketovém vzoru, která je centrálním spojujícím prvkem v interiéru. Návrh barevnosti je postaven na kombinaci bílé a černé barvy. Tato základní barevnost prostupuje celým bytem a pomyslně jej sjednocuje. Osvětlení je kombinací moderních bodovek a retro stropních svítidel s nažloutlými žárovkami, které evokují tradiční světelné zdroje.

 

Velmi originálně a netradičně je řešena kuchyně, která je ukrytá za sněhově bílými posuvnými panely s dekorativním kazetováním. Tento prvek odkazující na původní architekturu se dále opakuje na posuvných dveřích v chodbě a na čele postele. Samotná kuchyně je celá oděna do černého hávu a dojem luxusu ještě umocňuje kvalitní žulová pracovní deska.

 

Jednalo se o velmi náročnou rekonstrukci vyžadující citlivý a pečlivý přístup. Také díky klientovi otevřenému netradičním řešením a atypické dispozici bytu se architektům podařilo vytvořit osobitý moderní interiér s respektem k historii daného místa.