Luxusní pražský loft s výhledem z vany

Pavla Kubu
27. Únor 2016

Atraktivní a velký obytný prostor v žádané pražské lokalitě, bohužel však s nevyhovující dispozicí. Takový byl byt, jehož majitelem je známý český fotbalista s manželkou, před rekonstrukcí. Manželé vložili svoji důvěru do rukou architektonického studia Delicode, které se tohoto úkolu zhostilo s pro něho typickou grácií. Výsledek je ohromující...

Velkou devizou bytu byla jižní orientace směrem na Malešické stráně a přítomnost řeky Rokytky. Právě zelené jižní  výhledy se staly hlavní dominantou návrhu. Lze si je naplno vychutnat například přímo z volně stojící vany, která vytváří zajímavou dominantu v jinak decentně zařízené koupelně.

V interiéru převládá tlumená barevnost a přírodní materiály. Objevují se zde hlavně světlé barvy spolu s akcentem šedé. Celý prostor přesto nepůsobí chladně díky hojnému využití příjemně působícího dubového dřeva, kterým byl například opláštěn podhled ve spodním patře. Dřevěná podlaha spolu s ostatními dřevěnými dýhovanými prvky přirozeně protéká interiérem a stmeluje celý prostor.

Velký důraz byl během rekonstrukce kladen na vybudování dostatečného množství úložných prostor. Jsou všudypřítomné a přesto nenápadné. Dovolují, že všechno, co nemusí být na očích, zůstává skryto. Navíc v kuchyňské části zvětšují světlé zavěsné skříňky opticky prostor a propojují ho se zbytkem místnosti.

Chloubou bytu je nádherná galerie, kterou se rekonstrukcí podařilo ještě zvětšit. Díky tomu zde byla vybudována šatní zóna, relaxační kout a především koupelna s velkým proskleným oknem. Také původní otevřené schodiště zabírající příliš mnoho místa bylo od základu změněno. Vznikla zde tak diskrétní komunikační zóna oddělená od hlavního prostoru.

Pomyslnou třešničkou na dortu se stala velkorysá terasa nabízející veškerý komfort a zázemí pro posezení s přáteli. Zútulňuje ji prkenná podlaha i nábytek v příjemných přírodních odstínech. Nechybí zde slunečník, který poskytuje v horkých letních dnech tolik potřebný stín.