Revoluce Zahy Hadid, Daniela Libeskinda a dalších kultovních architektů

Kateřina Cibulková
1. Srpen 2018

Přestože spojení pojmů sériová výroba a designová originalita navozuje pocit vzájemné protikladnosti, v některých případech se jim výtečně daří kráčet vedle sebe. Právě takového senzačního spojení dosahuje i projekt Revolution, jemuž dal vzniknout realitní developer Robbie Antonio.

 

Po oslovení několika architektů a designérů velkých jmen začaly vznikat návrhy obytných buněk a pavilonů určených specifické funkci. Na počátku je původní a osobitá idea autora, kterou má následovat výroba prefabrikované stavby, kterou bude možno převézt a sestavit kdekoli na přání klienta. Tím má dojít k uskutečnění myšlenky demokratizace špičkové architektury, která se díky sériové výrobě stane dostupnější. I tak se má stále jednat o realizace v rámci limitované edice.

 

Každý z kreativců, kteří byli osloveni k vytvoření návrhu, do něj vtiskl své obvyklé tvůrčí principy zahrnující tvarosloví, filozofii i oblíbené materiály. Tím vzniká zajímavý průřez architektonickým portfoliem současnosti, který je plný rozdílů a zajímavých řešení.

Sou Fujimoto: pavilon Infinity Ring

Marmol Radziner, Kravitz design: Instrumental Home

Michael Maltzan: Bettina pavilon

Ben van Berkel: pavilon Ellipsicoon Retreat

Ron Arad: čajový pavilon Armadillo

Zaha Hadid, Patrik Schumacher: jídelní pavilon Volu

Campana Brothers: Bamboo pavilon

Marcel Wanders: Domov / Home

Daniel Libeskind: ReCreation pavilon