Když se řekne "Industrial"

Inna J. Serba
7. Leden 2017

Celkově musíme industriální neboli průmyslový design chápat jako design, který se zabývá navrhováním většiny věcí, které používáme v běžném životě. Od kartáčku, přes stůl a židli až po auto. Design je kombinace funkčnosti a estetiky, industriální design se logicky pojí s průmyslem. My se ovšem v článku podíváme na to, jak tento styl pronikl i do interiérového designu.

 

Ačkoli se to možná na první pohled nezdá, i industriální styl má své různé typy. Patří sem průmyslový chic styl, průmyslové retro, industriální vintage, bio a geo industriální styl, takže výběr toho pravého je na vašem vkusu. Industrial je nejčastěji inspirovaný různými technickými prvky. Základy industriálního stylu jsou neměnné, ale jako vše ostatní podléhá i on svým trendům.

Velké otevřené prostory - ideální pro industriální design. 

Typická je pro industrial jednoduchost, minimalismus a drsnost. V interiérech nacházíme minimum barev a dekorací, naopak jsou podstatné doplňky, které kdysi plnily jinou funkci – různé lampy, plechové značky, klíče, staré kartotéky místo běžného nábytku nebo dokonce kusy i celé automobily, přetvořené na sedačku apod. Kdo by nechtěl mít v obýváku takového Mustanga…

Industrial lze zařídit i elegantně.

Ve vintage stylu potkáme kusy nábytku, které vypadají, že už to své mají za sebou, ale přitom jde pouze o design. Typickými materiály jsou beton, dlažba, sklo a kov, případně ještě dřevo.

Často se pro takové interiéry vyhledávají bývalé průmyslové prostory, které se přetváří na prostorné lofty. Hrubý beton, dřevo, veliká okna, nezakryté trubky i elektroinstalace, to vše je nanejvýš žádoucí.

 

Nábytek je nejčastěji kovový, připomínající ten z továrních podniků. Barevnost zde také nehledejte, kromě kontrastní cihlové oranžové či světlého dřeva, je to především o černé, antracitové, šedé a bílé.

Nač vybírat komplikované lustry, stačí šikovně zavěsit několik žárovek...

Industriální šatna, trochu jako sklad, ale jinak.

Pokud by pro vás byla kovová postel až příliš studená, vyzkoušejte trend posledních let - palety. 

Domácí zkušebna jako u profesionálů a perfektní pracovna pro moderního muže. 

Společenská místnost v jednoduchém industriálním stylu.

 

Stanete se i vy fanoušky tohoto stylu?