V břidlicovém obleku

Pavla Kubu
26. Červenec 2018

Mladý pár si koupil pozemek se starším domem v rekreační oblasti Lipenské přehrady. Stavba sloužila v minulosti především pro prázdninové letní pobyty. Noví majitelé si zde ale přáli usídlit natrvalo. Bylo tedy třeba dům předělat a vytvořit zde plnohodnotné komfortní bydlení. Rekonstrukce se chopila architektka Barbara Bencová ze studia B² Architecture.

 

Hlavním přáním investorů bylo zachovat jednoduchou formu domu a propojit interiér s venkovní přírodou. Nakonec z původní stavby zbyly pouze některé části obvodových zdí a střecha. Jižní strana domu byla opatřena prosklenými dveřmi a propojena s terasou, odkud je nádherný výhled na nedaleké jezero. Venkovní plášť budovy je obložen přírodní břidlicí, která svoji barvou i strukturou perfektně zapadá do okolního prostředí.

 

Interiér je proveden v příjemném venkovském stylu s jemnými industriálními prvky v podobě cihlových zdí a svítidel. Trámy na stropě a dřevěná podlaha dotvářejí selský vzhled hlavní obytné místnosti. Jednoduchá černá krbová kamna umožňují obyvatelům domu kochat se pohledem na hru plamenů a vnášejí do místnosti teplo i pocit pohody.

 

Notnou dávku stylovosti a elegance dodává prostoru kovové schodiště se zábradlím a další doplňky z tohoto materiálu např. perfektně řemeslně zpracovaná dekorace na stěně v přízemí. Kov skvěle funguje napříč celým domem v kombinaci se dřevěnou podlahou a obložením nebo s bíle natřenými zdmi.

 

Po schodišti dojdeme do patra s prostornou galerií, kde najdeme příjemný pracovní koutek s krásným výhledem. Místo se zde našlo i pro prostorné sezení a dětskou houpačku. V patře je umístěna také ložnice a jednoduše zařízený dětský pokoj, který oživují zelená a růžová barva na stěnách.