Venkovské sídlo pro mladý kanadský pár

Luci Bečková
18. Srpen 2018

Autor: TACT Architecture Inc.

Projektový manažer: Michael Krus

Design tým: Michael Krus, Prish Jain, Barry Hajder

Místo: Toronto, Kanada

Dokončení: prosinec 2010


         Tento venkovský dům se nachází v krásném kanadském regionu Muskoka. Byl postaven pro mladý pár, který se rozhodl opustit velkoměsto. Chata o velikosti 3600 čtverečních stop (cca 335 m²) je zasazena do rustikálního lesa na břehu zátoky Georgian Bay. Touha klientů po novém trvalém bydlišti znamenala vytvoření pohodlného, moderního a udržitelného domova, který by zohledňoval a stal se součástí jejich 26 akrového pozemku.

 

        Studio TACT Achritecture bylo pověřeno vizí klientů o klidném a elegantním designu. Zvláštní pozornost byla věnována optimalizaci přirozených prvků krajiny při zachování dané topografie. Dům hnízdí na mýtině mezi dvěma skalními hřebeny. Usazen mezi vysoko se tyčícími stromy profituje dům z jejich přirozeného zastínění a soukromí. Zároveň však umožňují nádherné výhledy na les a zátoku.

 

        TACT je mladá, oceňovaná firma, kterou v roce 2007 založil Prishram Jain a Michael Krus. Architekti z TACT prokázali odborné znalosti v oblasti vytvoření architektonicky výrazných a nákladově rozumných návrhů. Společně mají Prish a Michael přes 40 let designových a vývojových zkušeností. Jejich portfolio zahrnuje nízké, střední a výškové obytné budovy, firemní kanceláře, vládní zařízení, maloobchodní design, výstavní expozice a domy na míru.

 

       

        Blížíte-li se k tomuto domu od severu, objeví se před vámi nenápadná fasáda s minimálním zasklením. Jakmile jste však uvnitř domu, ohromí vás velkolepé výhledy z velkých oken, které tvoří většinu jižního průčelí domu. Minimalismem inspirované interiéry doplňují drsné okolní prostředí, zvýrazňují krásu krajiny a stávají se její nedílnou součástí. Jednoduchá a decentní paleta použitých materiálů sestává hlavně z kamene, dřeva a betonu. K elementárnímu pocitu z domu přispívají také bílé zdi.

 

        Rezidence se nachází uprostřed stromořadí. Vyznačuje se minimálním zasklením od východu na západ a velkou mřížovou podpůrnou konstrukcí nad jižně orientovanými okny. To optimalizuje výhledy a přísun denního světla.

  

       

        Dům je vytápěn pásmovým podlahovým systémem s pomocí vysoce účinného kotle, doplněného o ventilační systém, který využívá odpadní teplo. Zatímco v zimě je betonová podlaha zdrojem tepla, v létě naopak pomáhá udržet budovu v chladu. Dům tedy nemá (a ani nevyžaduje) klimatizační jednotky pro chlazení. Severní i část jižních oken umožňují přirozené křížové větrání a dále tak přispívají k pohodlí a přirozenému pocitu z domova.

 

 

        Střídmé použití materiálů, rovnováha mezi životním prostředím a dopady designu, optimalizace klientova rozpočtu... to vše bylo zváženo stejně pečlivě, jako prostorové kvality domova.

 

         

        Ačkoli je dům nově vložen do nedotčené krajiny, jeho design mu umožňuje zde tkvít, jako by byl vždy součástí pozemku.