Překvapivá vila kanadských architektů vyčnívá z řady nejen rezavým pláštěm

Kateřina Cibulková
5. Únor 2016

Pojem vystoupení z řady může být naplněn hned několika způsoby. Filozoficky, symbolicky i fyzicky se tak děje u realizace kanadského studia TACT design. Jím vytvořená vila se současně vzpírá poměrně konzervativní estetice sousedství, pokouší se vystihnout klientovu duši a využívá extravagantního materiálu. 


 66 Heathdale rezidence /  TACT design / 2014


Záměry architektů, kteří vytvořili exteriér i interiér, se uskutečnily na pozemků o rozloze dosahující téměř 300 metrů čtverečních. Místo má o to větší kouzlo, že se nachází v rámci Cedarvale Park, tedy v údolí cedrů ve středním Torontu, které je lemováno kopcovitým terénem. Na jednom z úvalů byla postavena i 66 Heathdale rezidence, která na charakteristickou krajinu reaguje i průčelím domu. Tomu vizuálně vládne ocel vysoce odolná vůči vlivu povětrnostních podmínek COR-TEN, která na první pohled připomíná zrezavělý plech.

 

Vnitřní uspořádání o 3 patrech propojuje pečlivě tvarované schodiště, které v kontrastu okolní čistě bílé působí jako socha. Díky velkoformátovým skleněným oknům nepostrádá žádný z pokojů dostatek světla a interiér tak působí vzdušně a útulně.

Výjimečné materiály se objevují také ve vnitřním zařízení. Dřevo a kámen se na pozadí puristicky bílé výmalby uplatňují především v kuchyni a koupelně.

Ikonické kusy nábytku jako křeslo od Ray a Charlese Eamsových, či Wassily Chair od Marcela Breuera vyzývají k odpočinku u rozpínavých oken ve studovně i v hlavním obývacím prostoru.