Elegantní a promyšlené bydlení bytu v Praze

Natálie Vopařilová
19. Leden 2017

V podvědomí mnohých z nás se ukotvila myšlenka, že základem vynikajícího designu je především skvěle situovaný prostor. Bohužel, právě tohle je myšlenka, která odradí spoustu lidí od přestavby vlastního bydlení v luxusní doupě. Přitom stačí tak málo.

 

Důkazem, že i v naprosto obyčejném, místy až komplikovaném prostoru, s nevelikými rozměry, může vzniknout bydlení na designově vysoké úrovni je realizace, kterou si dnes představíme. Tentokrát nahlédneme do bytu v Praze 4, který si do parády vzalo studio BELLA IDEA.

 

Na první pohled nás uvítá velmi důmyslně vyvedené bydlení, které v neposlední řadě vyniká svou zdařilou designovou stránkou. Šikovně a vkusně zařízené bydlení má přitom základ úplně jinde, než v rozložitých prostorách s vhodnou dispozicí. Naopak. Právě v tomto případě se studio muselo potýkat s relativně malými prostory a spíš s nevhodným půdorysem.

 

Byt nedisponuje ani vysokými stropy, takže úkol zbavit se dojmu stísněnosti by se potenciálně mohl jevit jako velký problém. Díky správné volbě barev, materiálů a především kompozice prostoru nemá žádná z těchto překážek na výsledek vliv a vzniká tak elegantní a promyšlené bydlení, které výrazně přesahuje jakoukoliv stereotypní představu o designu malých bytů.

Srdcem bytu je dozajista centrální místnost, která i přes neveliké rozměry a komplikovaný půdorys pojala kuchyň, jídelnu a obývací kout.

 

Pro začátek se zaměřme na kuchyň, která má rozhodně čím zaujmout. Přes její opravdu malé rozměry se do ní vešlo vše, co je potřeba. Je to důsledkem promyšlené kompozice nábytku, která je sice relativně nezvyklá, ale po designové stránce to rozhodně není nic zavádějícího a po stránce funkční je to to nejlepší, co mohlo být.

Jídelna překvapí vzhledem barového pultu, který je však k celkovému designu a dispozicím bytu odpovídající. Místo tu najdou hned čtyři strávníci.

Obývací části dominuje na poměry bytu podstatně velká rohová pohovka ve sněhobílé barvě. To je jasný důkaz toho, že i jakkoliv malý byt si zaslouží plnohodnotný obývák a že není problém mu potřebný prostor vyhradit.

 

V obývací části se pak setkáváme zejména s prostým a jednoduchým designem, který jakýmsi způsobem vyvažuje dekorativněji pojatou jídelnu.